Yutmayız!


Geçtiğimiz hafta sofralarımızda duran büyük bir tehlikeye karşı yeni bir kampanya başlattık:

Yutmayız! 

#Yutmayız!

 

Sağlığımızı ve çevremizi hiçe sayan tavukçuluk sektörüne karşı başlattığımız kampanyaya kısa sürede birçok insan katıldı, birçok isimden destek mesajları aldık.
 Aynı zamanda Türkiye’deki tavukçuluk endüstrisinin önde gelen firmaları “Banvit”, “Keskinoğlu”, “Şenpiliç” ve “Beypiliç”ten de ihtarnameler aldık.

 

Bu durum, tavukçuluk endüstrisinin kampanyamızdan ve söylediklerimizden ne kadar rahatsız olduğunun büyük bir göstergesi. Yediğimiz endüstriyel tavukların hangi koşullarda, nasıl elde edildiğini bilmek ve duyurmak en doğal hakkımızken bu 4 şirket, neden gerçeklerin öğrenilmesini istemiyor, bizden ne saklıyor? “Banvit”, “Keskinoğlu”, “Şenpiliç” ve “Beypiliç”in engelleme çabalarına rağmen, sesimizi daha fazla insana duyurmak, sağlığımızı ve dünyayı tüketen tavukçuluk endüstrisinin uygulamalarını anlatmak bizim için çok önemli.
 Sağlığımızı tehdit eden endüstriyel tavukları da, bu 4 şirketin bizi sindirme çabalarını da #yutmayız.

 

Tarık Nejat Dinç

Greenpeace Türkiye Tarım ve Gıda Kampanyaları Sorumlusu

 

Tavuk Şirketlerinden Taleplerimiz

 

Polifilaktikler dahil olmak üzere, tavukların hızlı büyümesine yönelik her türlü antibiyotik ve antimikrobiyallerin kullanımını istisna olmaksızın, hemen bırak!

 

GDO içermeyen, tamamen yerli kaynaklardan üretilmiş yem kullan; ithal soya bağımlılığı yerine alternatif protein kaynaklarını seç; karbon ayak izini minimuma indir!

 

Üretim zincirinde kimyasal ilaç veya gübre kullanımına, monokültüre izin verme!

 

Hayvan eziyetini kısmen azaltmanın en düşük standardı olarak, bütün üretim tesislerinde aşağıdaki etik kriterleri uygula:

 

Tavukları kafessiz ortamlarda tut!

 

Tavukların serbest gezinmesine fırsat tanı!

 

Sadece üretim sürecinde değil, tüm tedarik zincirinde hayvan eziyetini engelle!

 

Çalışanlara hayvan eziyetini engelleyecek türde eğitim ver!

 

Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin haklarını gözet, sağlıklı koşullarda çalışmalarını güvence altına al; üretim ve piyasa koşulları nedeniyle oluşabilecek riskleri çiftçilere yükleme.

 

Tavuk çiftliklerinde oluşan dışkıların sisteme etkin geri dönüşümünü sağla, zararlı atıkların çevreye ve su kaynaklarına zarar vermeyecek şekilde bertaraf et!

 

Tür çeşitliliğinin korunması ve değişen çevre koşullarına dayanıklık geliştirebilmek için üretimde hibrit tavuk ırklarını değil, farklı yerel ırkları kullan!

 

Bu dönüşümü 2020 yılına kadar sağlamak için yol haritanı açıkla, her adımını tam şeffaflıkta kamuoyuyla paylaş!