30.05.2016

Adana'da Ağaçlar Kesilmesin

Adana Sanatçılar Parkı


“Adana Seyhan Sanatçılar Parkı”
ndaki ağaçlar, parkın içinden yol geçirmek için kesilmek isteniyor. Biz ağaçlarımız kesilmesin ve yol geçmesin diyoruz. “Sanatçılar Parkı”ndan yol geçiren belediye başkanı olarak tarihe geçmek hoş bir geçmiş olmayacaktır.

 

Bizce şehir parkları gerçek birer yeşil alan olmalıdır. Uzun ömürlü, geniş gölgeli yerel ağaçların (çam, çınar vs.) bol miktarda olduğu alanlar olmalıdır. Çocuk parkları bu ağaçların altında olmalı, hatta salıncaklar bu ağaçlara asılmalı ki çocuklarla ağaçlar arasındaki gönül bağı kurulabilsin. Böyle yeşil alanlarda büyüyen çocuklar, gölgesinde serinlediği, oynadığı, dalında sallandığı ağaçların kıymetini daha iyi bilirler.

 

Adana özelinde ağaçlardan oluşan gerçek yeşil alan parklara ihtiyaç çok daha fazladır. Sıcak yaz günlerinde ağaçsız parklarda gün içinde bulunamazsınız, çünkü çimin veya çiçeklerin gölgesine sığınamazsınız serinlemek için. Sabah erken saatte veya gün içinde evinizde klimayla serinleyip güneş battıktan sonra çıkabilirsiniz ağaçsız parklara. Bu da gereksiz elektrik sarfiyatının yanında klimaların çalışmasıyla şehrin daha da ısınmasına neden olarak kısır bir döngüye sebep olur.

 

Kocaman bir çınar ağacının gölgesinde serinleyip, kitap okuyup dinlenmenin veya çocuğunuzla oynamanın vereceği pozitif enerjiyi size sağlayan bir şehir parkının (gerçek yeşil alanın) keyfini; evinizde dört duvar arasında mekanik iyon şelaleli klimanızla alamazsınız.

 

Ağaçlardan oluşan gerçek yeşil alanlar, şehrin oksijen kaynağıdırlar, gürültüyü ve aşırı ısıyı emerler. Adana’da yaz güneşini emecek şehir içi ağaçlık alan kalmamıştır. Her yer betonla kaplandığı için güneşle gelen ısı toprağa ulaşamadığından şehir her geçen gün daha da ısınmaktadır. Bu nedenlerle ağaçlara şehir dışında olduğundan daha da çok şehir içinde ihtiyacımız vardır. Gerçek yeşil alanlarda ağaçların gölgesinde spor yapabilirsiniz. Bu alanlar hem az su kullanır hem de az bakım isterler, yani işletim maliyetleri düşüktür.

 

Buradaki ağaçlık alanlar canlı yaşama (kedilere, köpeklere, kuşlara, sincaplara, arılara, kelebeklere) ev sahipliği yapan küçük ekosistemlerdir.

 

Çevre ve Tüketici Koruma Derneği  (ÇETKO)

Sadun Bölükbaşı

 

www.cetko.org

 

www.change.org sitesinden alınmıştır. - 30.05.2016, Pazartesi