31.10.2014 / 'Cenal Projesi İçin Verilen ÇED Raporu Gerçeği Yansıtmıyor'


Mahkeme kararlarını hiçe sayan bir hukuksuzluk daha yaşanıyor. Çanakkale Karabiga yarım adasındaki “Cenal Termik Santrali Projesi” için verilen “Çevre Etki Değerlendirme Olumlu” raporunun “Çanakkale İdare Mahkemesi” tarafından iptal edilmesine rağmen, iptal kararları gerek firma gerekse “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” tarafından göz ardı ediliyor.

Cenal Projesi 

Karabiga yarım adasındaki “Cenal Termik Santrali Projesi” kapsamında, 1320 MW’lık kapasiteye sahip ve içerisinde atık sahası, limanı, derin deniz deşarjı yapıları da bulunan bir tesis öngörülüyor. Ancak proje için yürütülen “ÇED” süreci tartışmalara neden oldu. Proje için verilen “ÇED” olumlu raporlarına açılan davalar ve mahkemelerin verdiği yürütmeyi durdurma veya iptal kararlarına rağmen proje devam ediyor. Mahkemelerin iptal ettiği raporlar “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” tarafından ise olumlu karşılanıyor.

 

Proje için verilen “ÇED” olumlu raporunun gerçekleri yansıtmadığını belirten “Çevre Mühendisleri Odası” (ÇMO) ve bazı kurumlar, alınan bu kararın iptali hakkında 23 Eylül 2014 tarihinde dava açarak hukuki süreç başlattı. “ÇED Raporu”nda toplam etki değerlendirilmenin yapılmadığına dikkat çeken “ÇMO” Başkanı Baran Bozoğlu, “Görüleceği üzere, birçok hukuksuzluğu, bilim dışılığı ve çevre sorununu barındıran bu projenin ‘ÇED Raporu’na ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ tarafından onay verilmiştir. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Karabiga’da 20’ye yakın termik santral projesinin de yapılması meşrulaştırılacaktır” dedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 31.10.2014, Cuma (Sinem Gülcan)