30.03.2016 / Antik Kent ve 5 Köyü Pist Yapacaklar


Antalya Kaş’ta 20 milyon metrekareye yapılması planlanan havaalanı bölgedeki kültürel varlıkları ve doğayı tehdit ediyor. Kaşlılar projenin bölgeye bir şey kazandırmayacağını, rant için yapıldığını söyledi.

Antik Kent 

“Ulaştırma Bakanlığı”nın Kaş’a yapmayı planladığı havaalanına Kaşlılar karşı çıktı. Antalya’nın “3. Havaalanı Projesi” için seçilen Kaş’ın “Pınarbaşı Mahallesi”nde turizmciler, demokratik kitle örgütleri ve yurttaşlar harekete geçti, havaalanının bölgeye etkilerini içeren kapsamlı bir rapor hazırlayarak yetkililere iletti.

 

Havaalanı yapımı için tahsis edilen alanın, 5 köy, 4 sit alanı ve 1 antik kentin ortasında ve “İstanbul Atatürk Havalimanı”nın iki katına yakın olması dikkat çekti. Konu ile ilgili görüştüğümüz “Kaş Kalkan Patara Otelciler Birliği” Başkanı Burak Çorumluoğlu, havaalanının o bölgeye yapılmasına neden karşı çıktıklarını “Aydınlık”a anlattı.

 

Seçilen Yer Doğru Değil

 

Başkan Çorumluoğlu, havaalanına karşı olmadıklarını, seçilen yere yapılmasına karşı olduklarını vurguladı. Nedenlerini de şöyle sıraladı; “Seçilen yer sit alanlarıyla çevrili bir yer. Bölgemizde endemik olarak yetişen ‘Likya Orkidesi’nin yetiştiği nadir yerlerden biri. Seçilen yer 5 tane köyün tam ortası. Seçilen yer teknik olarak doğru değil. Buraya havaalanı yapılmasıyla birlikte Kaş’ın merkezi de bu havaalanından etkilenecek.” Havaalanı için seçilen bölgede ayrıca tarım alanları, bir çok taşınmaz kültür varlığı ve “Phellos antik kenti” bulunuyor. Tüm bu değerler de havaalanının bu bölgeye yapılmasına karşı çıkış için neden oluyor.

 

Koca Otellerle Rant Kapısı

 

Kaş’ın ranta açılması, 2014 yılında hızlandı. Kaş ve çevresini “kültür turizminden kitle turizmine çevirmek” gerekçesiyle, Demre sahilleri 7 bin 5 yüz yatak kapasiteli konaklama yeri inşa etmek üzere 8 şirkete tahsis edildi.

 

İnşaat onayı alan bu 8 şirket biraraya gelerek “Demre Turizm Yatırımcıları Birliği” (DETUYAB)’ni kurdular. Çorumluoğlu, “DETUYAB”ın “Havaalanı” yapmaya talip olduğunu ve projenin aslında Kaş’a değil, bu 8 şirkete hizmet edeceğini söyledi. Çorumluoğlu; “Eğer bu bölgeye havaalanı yapılacak olursa bunun akabinde, mevcut 2 bin 9 yüz yatak kapasitemiz yetmeyecek, buna ilave tesisler yapılmak istenecektir. Bölgenin hizmet yapısı, küçük otel ve butik hizmettir. Buraya büyük tesislerin gelecek olması bizleri tedirgin ediyor. Doğru da bulmuyoruz. Çünkü Türkiye’nin her yeri koca koca otellerle dolmak zorunda değil. Bırakın burası doğasıyla, kültürüyle, sanatıyla ve butik hizmetiyle kendine özgün yapısını korusun” diye konuştu.

 

İstanbul AHL’nin İki Katı

 

Yapılan ölçümlere göre yaklaşık 20 milyon metrekarelik bir alanın havaalanı için tahsis edildiğini belirten Çorumluoğlu, “İstanbul Atatürk Havalimanı”nın (AHL) 11 milyon 500 bin metrekare olduğunu hatırlattı. Kaş’taki havaalanı yapımı için neredeyse “AHL”nin iki katına yakın arazi tahsis edildiğini söyledi. Bölgenin bunu kaldıramayacağını, yapısının zarar göreceğini vurgulayan Çorumluoğlu, böyle bir yerde bu kadar büyük bir havaalanının Kaş’a hiç bir şey kazandırmayacağını, aksine kaybettireceğini belirtti.

 

Aydınlık Gazetesi - 30.03.2016, Çarşamba (Devrim Dönmez Koçak)