29.12.2015 / Kuraklık Vurdu Elektrik Çarptı


Mardin ovasında buğday, mısır ekili ama kurumak üzere... Çünkü bir aydır yağmur yağmıyor. Yağmayınca çiftçi araziyi kuyulardan sulamak zorunda. Ama elektrik yok! Çiftçi, hükümetten çözüm bekliyor. Güneydoğu çiftçisinin “Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi” (DEDAŞ) ile başı dertte.

Kuraklık Vurdu Elektrik Çarptı 

Güneydoğu’da başta Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa olmak üzere 6 ilin elektrik işletmesini alan “DEDAŞ”, bölgede hemen her gün ortalama 6 saatten fazla elektrik kesintisi uyguluyor. Son zamanlarda ise sözde “yeni sözleşme yapılacak” bahanesiyle birçok trafoya elektrik vermiyor.

 

Halen “Toprak Mahsulleri Ofisi”nin (TMO) ürün almaması ya da geç alması sonucu, hasat ettiği ürünü tüccara satmak zorunda kalan çiftçinin mağduriyetine bir de elektrik kesintileri eklendi.

 

“Borcumuz Yok, Yine Kesik”

 

Mardin’de çiftçilerin sorunlarını dinledik. Gültekin Yıldız, yaşanan sorunları şöyle anlattı:

 

“Kuraklıktan dolayı arazilerimizi sulamak için su kuyularımız var. Kuyulardan suyu elektrik sayesinde çekiyoruz. ‘DEDAŞ’ ile dekar başına ücretlendirme sonucu anlaşma yaptık. Hiçbir borcumuz da yok! Buna rağmen günlerdir elektrik kesik. Bu mevsimde yağmurun yağmaması ekmiş olduğumuz buğday ve arpayı olumsuz etkiledi. ‘DEDAŞ’ da elektriği kesince tarladaki buğday kurumaya yüz tuttu. ‘DEDAŞ’ yetkililerine kesintinin nedenini sorduğumuzda, yeni bir uygulamaya geçeceklerini ve bu yüzden elektriği kestiklerini söylüyorlar. Yeni uygulama nedir, onu da bilmiyoruz! Yeni bir uygulama bahanesiyle elektriği kesmek neyin nesi bilmiyoruz! Sadece Mardin’de 7 bin trafonun elektriğini keseceklerini ve bunun 2 binini kestiklerini söylüyor bize yetkililer. Yani anlayacağınız çiftçiyi düşünen yok. Duyduğumuza göre ‘DEDAŞ’ ile ‘Enerji Bakanlığı’ arasında yeni bir anlaşma sağlanıncaya kadar biz mağdur olacağız. Yani burada bir rant kavgası var gibi. Galiba gelirleri bölüşemiyorlar. Enerji Bakanı da Damat Bey olduğuna göre, bir paylaşım kavgası var diye düşünüyorum...”

 

“TMO, Bizi Tüccarın Kucağına Attı”

 

Vedat Yıldız ise sorunun “TMO” (Toprak Mahsulleri Ofisi) ile başladığına dikkat çekti:

 

“Mazotun, gübrenin pahalı olması ve hükümetin bizi tüccarın kucağına atması nedeniyle zaten mağdur durumdayız. Bir de elektrik kesintileri olunca tamamen bitik bir haldeyiz. Ben bu sene 100 dönümlük araziye mısır ektim ve 80 ton mısır aldım. ‘TMO’nun açıkladığı taban fiyat 700 lira. Ama ‘TMO’ya mısırı veremediğim için tüccara 500 liradan satmak zorunda kaldım. İşçilik ve elektrik giderleri hariç, 80 ton ürünün tohum, gübre, mazot gideri 30 bin lira. Yani baştan aşağı zarar. Başka çaremiz de yok, ama bunun bir çözümü de var: Mazot, gübre, tohum ucuzlayacak. Hükümet bizi tüccarın kucağına atmayacak. Yani devlet çiftçinin haklarını koruyacak.”

 

“Burada Mısır Dururken İthal Ediyoruz”

 

“Ektiğimiz mısır hala tarlada duruyor. Çünkü para etmiyor. ‘TMO’ mısıra 700 lira taban fiyat veriyor ama almıyor. Mecburen tüccara satmak zorunda bırakıyor bizi hükümet. Mısır pazara inecek olduğu zaman Türkiye’ye mısır giriyor. ‘Mersin Limanı’na mısır yüklü gemiler yanaşıyor. Yani bütün Türkiye çiftçisi bir insana kurban ediliyor. Çünkü bu hükümet çiftçinin haklarını değil, kişilerin haklarını koruyor. Çiftçinin mağdur edilmesi de bir Amerikan projesidir bence. Yani yoksullaştır, aç bırak ve göçe zorla... Sonra da buralara yerleş. Bunun adı da ABD projesidir. Türkiye’ye halkın çıkarlarını koruyacak bir hükümet lazım.”

 

Aydınlık Gazetesi - 29.12.2015, Salı (İlyas Gümrükçü)