29.08.2016 / Hurdaya 10 Yılda 68 Milyar Dolar ödedik


“Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu” (TESK)
Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son on yılda hurda ithalatına 10 milyar dolar ödendiğini açıkladı. Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, hem çevre kirliliğinin önlenmesi hem de ekonomiye katkı sağlanması amacıyla acilen geri dönüşüm strateji planının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Palandöken, Bendevi 

Geri dönüşüm stratejisinin hem ekonomiye katkı sağlayacağını hem de çevre kirliliğini azaltacağını savunan Palandöken, yerli sanayinin en büyük girdilerinin başında demir-çelik hurdasının geldiğini belirtti. Her yıl ortalama 9 milyar dolar demir-çelik hurdası ithal edildiği bilgisini veren Palandöken, “Son 10 yılda hurda ithalatına 68 milyar dolar ödedik. Sanayi envanterinin yanında hurda envanteri yaparsak, ithalatımız ve cari açığımız azalır” dedi.

 

İsveç’te 250 bin evin elektrik ve ısınma ihtiyacının çöplerden karşılandığına dikkat çeken Palandöken şunları söyledi:

 

“Biz atık çöpleri nerede ve nasıl saklayacağımızı tartışırken İsveç enerji üretmek amacıyla çöp ithal ediyor. Geri dönüşüm stratejisi ile ekonomide ve çevre kirliliğinde çok büyük avantajlar elde edebiliriz. Ülkemizde bunun için çok büyük fırsatlar ve imkanlar var. Bunu iyi değerlendirmeliyiz.”

 

Aydınlık Gazetesi - 29.08.2016, Pazartesi