29.08.2013 / İzmir'in Akciğerlerine AVM


Bornova’da Karayolları’na ait 90 dönümlük yeşil alan satışa çıkarıldı. İmar planında bölgenin “merkezi iş alanı”  olarak değiştirildiği öğrenildi. Arazi, ormana 60 yılda dönüştürülmüştü.

İzmir'in Akciğerlerine AVM 

“İzmir’in akciğerleri” diye tabir edilen 90 dönümlük yeşil alan, “Özelleştirme İdaresi”nin kararıyla satışa çıkarıldı. “Mimarlar Odası” İzmir Şube Başkanı Hasan Topal’ın verdiği bilgiye göre, bölgenin imar planındaki “yeşil alan” ibaresi, “merkezi iş alanı (ticaret)” olarak değiştirildi. İzmir’in siyasi kulislerinde de alana alışveriş merkezi (AVM) yapılacağı konuşuluyor. Bornova’daki arazi’nin satışı için açılacak ihaleye, son başvuru tarihi 19 Eylül.

 

Büyükşehir Yargıya Taşıdı

 

Satışa çıkarılan arazi, “Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü”ne ait. Bornova’da “Ege Üniversitesi Caddesi”ne yakın, “Ağaçlı Yol” olarak bilinen bölgede bulunan arazi, kuruma 1950’li yıllarda tahsis edildi. Üzerinde “Karayolları”na ait idari binalar, lojmanlar ve spor tesislerinin de yer aldığı alan, 60 yıldan bu yana dünyanın değişik bölgelerinden getirilen bitki türleri ve ağaçlarla yeşillendirilerek adeta bir ormana dönüştürüldü. Böylece “Büyükşehir Nazım İmar Planı”nda ve çevre planlarında, bu alan “kentsel açık yeşil alan” olarak tanımlandı.

 

“Özelleştirme İdaresi”, “Karayolları”na ait bu alanda imar değişikliğine 2012 yılında gitti. “İzmir Büyükşehir Belediyesi”, rant amaçlı yapılanmaya yol açacağı gerekçesiyle, imar planı değişikliği hakkında “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”na olumsuz görüş bildirdi ve değişikliğin iptali için “İdare Mahkemesi”nde dava açtı. Ancak konunun yargıya taşınmış olması, ihalenin önünde engel teşkil etmiyor. “Büyükşehir Belediyesi”, mahkemeden çıkacak karara göre, konuyu “Danıştay”a da taşıyacak.

 

“Alacak Kişi Davayı Düşünsün”

 

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da projeye karşı. İlçede yüksek yoğunluklu yapılaşma istemediklerini belirten Sındır, “Kamusal alan, kamusal hizmetler için kullanılmalıdır” dedi.

 

“Mimarlar Odası İzmir Şube” Başkanı Hasan Topal da arazinin “yeşil alan” olarak kalması gerektiğini savunarak şöyle konuştu: “Bu tür alanlar satılmamalı, kamu elinden çıkarılmamalıdır. İzmir gibi yoğun yapılaşmanın olduğu kentlerde yeşil alanlar rant amaçlı kullanılmamalı. Alacak kişi, bu konuda dava açıldığını da hesaba katsın.”

 

Sırada DSİ Arazisi mi Var?

 

Satışa çıkarılan arazinin bitişiğinde, “Devlet Su İşleri”nin 105 bin 980 metrekarelik arazisi bulunuyor. Siyaset kulislerinde, “Özelleştirme İdaresi”nin iki araziyi birleştireceği ve elde edeceği 200 dönümlük dev alan için yap-işlet-devret modeliyle ihale açacağı söyleniyor.

 

“Aydınlık”a konuşan “Büyükşehir Belediyesi” bürokratları şöyle diyor: “Şimdi Karayolları... Anlaşılan o ki, yarın ‘Devlet Su İşleri’, ‘Zeytincilik Enstitüsü’ arazisi, ‘TEK’ gibi İzmir’in değişik bölgelerindeki kamu arazileri, sırayla özelleştirilecek. Şehrin nefes alacak yeri kalmayacak.”

 

Aydınlık Gazetesi - 29.08.2013, Perşembe (Hayati Özcan)