29.06.2014 / Harran'a Kadın Köyü Kurulacak


“Ekolojik Kadın Köyü”
projesiyle şiddet gören kadınlar, Harran’da kurulacak köye sığınabilecek. Köyde kurulan atölyelerde kadınlar meslek sahibi olacaklar.

Harran'a Kadın Köyü Kurulacak-1 

Gazeteci-yazar Hüzün Yücel’in kendi yazdığı “Yasaklı Apartman” romanından yola çıkarak planladığı “Ekolojik Kadın Köyü” projesinin tanıtımı için “Cemal Reşit Rey Kültür Merkezi”nde etkinlik düzenlendi.

 

Şanlıurfa Harran’da yapılması planlanan “Ekolojik Kadın Köyü”nde şiddete maruz kalmış, kimsesiz ve maddi imkanları olmayan kadınlar, çocukları ile birlikte barınabilecek. Kadınlar köy içerisinde yer alan atölyelerde meslek sahibi olabilecekler. “Ekolojik Kadın Köyü”nün giderleri için kullanılmak üzere “Cemal Reşit Rey Kültür Merkezi”nde 100’den fazla karma resim ve fotoğraf satışa sunuldu.

 

“Kadın, Patron Olacak”

 

Gazeteci-yazar Hüzün Yücel bu projesinin nasıl ortaya çıktığını “Aydınlık”a anlattı. Yücel, bir zamanlar yaşadığı apartmanda kadına yönelik şiddete şahit oldu. Yücel, “Yasaklı Apartman” adını verdiği kitabında bu olayları yazdı. Hüzün Yücel, daha sonra kadınların girebileceği, dertlerini anlatabileceği ve çözüm bulabileceği bir yer olması için bu projeyi başlattı. Projenin mimari tasarımının tamamlandığını dile getiren Yücel, “Burada atölyeler, sosyal tesisler olacak. Kadınların eğitimi yoksa, ama meslek grubundaysa daha temel teorik eğitimler, pazarlaması ve satışı yönünden eğitimler alacaklar. Şiddet gören kadınlar, 2 yıl sonra köyden iş sahibi, kendi işinin patronu olarak çıkmış olacaklar” dedi.

 

Sıfır Karbon

 

“Ekolojik Kadın Köyü” mimarı Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi , “Köyde, karbon salınımı sıfır olan yapılar yapmak gibi hedeflerimiz var. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını, kadınlarımızın hem iş olanaklarının hem kültürel aktivitelerinin hem de sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı gerçekten yaşanabilir bir kent kurmayı hedefledik. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar tasarladık. Her bir ev için bostan arazisi tasarladık” diye konuştu.

Harran'a Kadın Köyü Kurulacak-2 

Hüzün Yücel’in yazdığı “Yasaklı Apartman” kitabını senaryolaştıran Özlem Bölükbaşı kurtarılan ve eğitilen her kadının ilerde potansiyel bir sapığın ve bir tinercinin önlenmesi demek olduğunu belirtti.

 

Bölükbaşı, çekilecek olan filmin gelirinin de “Ekolojik Kadın Köyü”ne aktarılacağını açıkladı.

 

“Ekolojik Kadın Köyü”ne destek için 10 bin metrekare arazisini bağışlayan Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz da etkinliğe katıldı. Özyavuz, “Ben bir ilki başlattım. Diğer arkadaşlarımız da üzerlerine düşeni yapsınlar. Türk kadınlarımız her şeyin en iyisine layıklar” dedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 29.06.2014, Pazar