29.03.2016 / Ergene İsyanı


Trakya’nın verimli ovalarında yükselen gündoğdular artık sarı çiçeklerini gösteremeyecekler. Ergene’de devreye sokulan 3 termik santral uğruna elverişli tarım arazileri yok edildi. Sanayi artıklarının zehirlerini akıttığı “Ergene Nehri”, tüm sulama alanlarında taşıdığı atıklarla tarımı yok edecek derecede kirlendi. Bölge halkı gidişata isyan etti, bir yandan hukuk mücadelesi yürütürken bir yandan da geniş katılımlı protesto eylemleri başladı.

Ergene İsyanı 

Bölgede 1.805.000 olan nüfusa ait 2.211.000 dönüm tarım arazisi ve bölgeye içme suyu karşılayan 127.000.000 m3 gölet, bu yanlış uygulamalardan etkilendi. Bölge için öngörülen 17 kömüre dayalı termik santral projesinin üçü devreye sokuldu. Konuyu yargıya taşıyan sivil toplum örgütleri adına Av. Seyhan Bilgili’nin açtığı 3 iptal davasının sonunda bazılarına ait yürütmeyi durdurma kararları çıktığı halde ve bölgeye ait çevre düzeni planlarında, planlama alanı sınırları dahilinde “Kömüre dayalı Termik Santral yapılamaz” ibaresi yer almasına rağmen, “Buhar üretimi santrali” adı altında bu santrallerin yapılmasına imkan yaratıldı. Hukuk mücadelesi durmadı, 2013 yılında yapılan plan değişikliğine, “Danıştay 6. Dairesi” yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak, 14 Ekim 2015 tarihinde askıya çıkan yeni planlarda da yapılan sinsice değişiklikle bu plan notuna ait hüküm “enerji üretim alanları” adı altında termik santrallerin önünü açacak yeni bir uygulama alanı oluşturdu.

 

Halk İsyan Etti

 

Bölge halkının ve yerel yönetimlerin tüm itirazına rağmen hükümetin danıştay kararlarını, bölge planlarını, plan kararlarını tanımayan anlayışının, Ergene ilçesi başta olmak üzere bölgeyi enerji üssü haline getirmesi halkı isyan ettirdi.

 

Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel’in düzenlediği “Ergene’de Termik Santrale Hayır” paneli ve ardından yapılan protesto mitingine olağanüstü bir katılım oldu. Etkinliklere Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Dodurga’nın yanısıra birçok siyasi parti yöneticisi, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, odalar ve bölge halkı katıldı. Mitingi düzenleyenler “Çok geç olmadan termik santrallere dur diyelim” yazılı gömlekler giyerken, ellerinde Türk bayrakları ve “Zehirlenmeden ecelimizle ölmek istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

 

Aydınlık Gazetesi - 29.03.2016, Salı