27.09.2013 / THK'nın 'Kurban Derisi Toplama Yetkisi' Kaldırıldı


Milyonluk pazar cemaatlere bırakılıyor

Milyonluk Pazar Cemaatlere Bırakılıyor 

“Türk Hava Kurumu”nun kurban derisi toplama yetkisi elinden alındı. Böylece tarikatların ve dini vakıfların kurban derisi toplamasının önü açıldı.

 

“İçişleri” ve “Maliye” bakanlıklarının “Yardım Toplama Esas ve Usulleri” hakkındaki yönetmelikte yaptığı değişiklikler, dünkü “Resmi Gazete”de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

“Kurban Bayramı” arifesinde yapılan değişiklik uyarınca, kurban derisi ve bağırsak toplama ile fitre ve zekat toplama zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama yetkisini “THK”ya veren yönetmelik hükümlerinin tamamı yürürlükten kalktı.

 

THK Yönetiminin Tutumu

 

Kimi tarikatlar ve tarikatların “dernek-vakıf” tabelalı uzantıları, kurban derisi bağışı pazarını ele geçirmek için yıllardır çabalıyordu. Yasa dışı olduğu halde her yıl, sahte makbuz düzenleyerek veya hiç makbuz düzenlemeden bağışlar toplanıyordu. Son dönem “THK” yönetimi de, önceki yıllarda sergilenen tutumun aksine, bu yasa dışılıkla kararlı şekilde mücadele edilmesi konusunda hükümeti zorlayan bir tutum sergilememekle eleştirildi. Kuruma yakın kaynakların iddialarına göre, “THK”nın mevcut yönetimi, bağış toplamayı “angarya” olarak görüyor ve “THK”nın ekonomik olarak kurban derisi bağışlarına ihtiyacı olmadığını savunuyor. Ancak kulislerde “THK” yönetiminin kurban derisi toplama konusunda ses çıkarmaması hükümet baskısına bağlanıyor.

 

100 Milyon Liralık Pazar

 

Son yönetmelik değişikliğiyle birlikte, 100 milyon liralık bir kurban derisi pazarı yaratıldığı ve bu pazarın tarikatlar ve onlarla bağlantılı kurumlara hediye edildiği belirtiliyor. Bir önceki kurban bayramında ülke genelinde yaklaşık 760 bini büyükbaş olmak üzere toplam 2 buçuk milyonun üzerinde kurban kesilmişti. Kesilen kurbanların derilerinin piyasa değeri yaklaşık 85 milyon lira civarındaydı. Bu yılki “Kurban Bayramı”nda deri bağışının mali değerinin 100 milyon liraya ulaşması bekleniyor.

 

Bağışların Yüzde 60’ı Kimsesizlere, Kızılay ve Diyanet’e Aktarılıyordu

 

“THK”, 458 şubesi aracılığıyla yürüttüğü bu çalışma sonrasında elde ettiği kaynağın yüzde 50’sini sosyal hizmet ve yardımlaşma dayanışma hizmetlerinde kullanılmak üzere “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı”na bağlı “Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü”ne yüzde 4’ünü “Türkiye Kızılay Derneği”ne, yüzde 3’ünü “Çocuk Esirgeme Kurumu”na, yüzde 3’ünü de “Diyanet Vakfı”na aktarıyordu. Geriye kalan yüzde 40’lık bağış geliri ise orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere yangın söndürme uçağı alımı ve gençlere ücretsiz havacılık eğitimi verilmesi için “THK”ya bırakılıyordu. Yürürlükten kalkan maddeler arasında, “THK şubelerince, kurban derileri toplanması sırasında elde edilecek gelirlerin ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’, ‘Türk Hava Kurumu’, ‘Türkiye Kızılay Derneği’, ‘Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’, ‘Türkiye Diyanet Vakfı’ arasında paylaşılmasına ait esas ve usulleri kapsar” hükmü de yer alıyor.

 

THK: Artık Derileri Bölüşmeyeceğiz

 

“Türk Hava Kurumu” Başkanı Osman Yıldırım, “radikal.com.tr”ye yaptığı açıklamada, “Türk Hava Kurumu yasalarla kendisine verilen yetkiler çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek” dedi.

 

Yönetmelik değişikliği ile kurban derisi konusunda kendilerine tanınan imtiyazların kaldırıldığını belirten Yıldırım, “Biz yine kurban derisi toplamaya devam edeceğiz. Bu sene diğerlerinden farklı olarak topladığımız kurban derilerinin tamamını kendi faaliyetlerimiz için kullanacağız, diğer kurumlara verme durumu kalktı. Kendi havacılık faaliyetlerimize aktaracağız” dedi.

 

Deniz Feneri de Kurban Derisi Toplayacak mı?

Oran, Umut 

“Türk Hava Kurumu”nun (THK) kurban derisi ile fitre ve zekat toplama yetkisini ortadan kaldıran yönetmelik değişikliğini “TBMM”ye taşıyan Umut Oran, Başbakan Erdoğan’a “Halen cezai yargılaması süren ‘Deniz Feneri Derneği’ ve bağlantılı dernek ve vakıflar da yönetmelik değişikliği sonrasında kurban derisi vb. yardım toplayabilecek mi?” sorusunu yöneltti.

 

“THK Devre Dışı, Meydan Cemaatte”

 

“Türkiye Emekli Subaylar Derneği” Genel Başkanı ve “THK” eski Genel Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş: “Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğin değiştirilmesinin ‘Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla, ‘THK’ tamamen devre dışı bırakılmış olup meydan cemaatlere bırakılmıştır” dedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 27.09.2013, Cuma

Karakuş, Erdoğan