27.06.2017 / Kötü Havaların Nedeni Rusya’ya ‘Silahlı’ Saldırı mı?


Rusya’nın pek çok bölgesinde Temmuz ayı gelmesine rağmen yükselmeyen hava sıcaklıkları komplo teorilerine yol açtı. Kullanıcılar, “Acaba kötü havaların arkasında ‘insan eli’ mi var?” sorusunu sosyal medyada tartışma konusu yapıyor.
Temmuz'da Rusya
Yazın soğuk geçmesi ülkeye karşı meteorolojik bir silahın uygulanıp uygulanmadığı yönünde soruları beraberinde getirdi. Bazı Rus uzmanlar, modern teknolojinin havaya etki edecek şekilde kullanılabileceği düşüncesinde. “Rusya Meteoroloji Merkezi”nden Ludmila Parşina, bu iddiaları değerlendirirken, “Bulutları dağıtmak ya da yağmur yağdırmak için teknolojiden yararlanmak mümkün görünse de, geniş bir alanda hava sıcaklığıyla oynamak oldukça zor” diyor.

Ludmila Parşina, “Örneğin bir alçak basınç merkezini dağıtmak olanaksız, çünkü bu merkezler binlerce atom bombasına eşit miktarda enerjiye sahip. Bu kadar enerjiyi insanın meydana getirmesi mümkün değil” diye ekliyor.

Bununla birlikte atmosferin kirlenmesi, ormanların yok olması ve şehirlerin büyümesi gibi insanların ekonomik faaliyetlerinden kaynaklanan gelişmeler hava üzerinde beklenmedik etkiler doğurabilir. Parşina, soğuk geçen yazın bunlarla ilişkili olabileceğini, ama konunun daha fazla araştırılması gerektiğini söylüyor.

Gazete Vatan - 27.06.2017, Salı