27.05.2015 / Yırca Bir Zafer Daha Bekliyor


“Kolin Grubu”
nun termik santral yapmayı planladığı Soma Yırca’da olumlu “Çevre Etki Değerlendirme Raporu”nun iptali için köylülerin açtığı davanın ilk duruşması, dün görüldü. “Danıştay”, 6 bin 666 zeytin ağacının sökülmesinin ardından “acele kamulaştırma” kararını durdurmuştu.

Yırca Bir Zafer Daha Bekliyor 

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı “Yırca Mahallesi”nde yapılması planlanan termik santral projesinde bölge halkının “Manisa Bölge İdare Mahkemesi”nde açtığı “Çevresel Etki Değerlendirme” (ÇED) olumlu raporunun iptali davasında ilk duruşma dün görüldü. Çevreciler ve köylüler mahkemeden olumlu bir karar çıkacağına inandıklarını vurguladı.

 

“Kolin Grubu”, termik santral yapmayı planladığı Soma’nın “Yırca Mahallesi”ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgede, geçen yıl 7 Kasım’da iş makineleriyle zeytin ağacı katliamı yaptı. Köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı söküldü. Bunun ardından termik santral yapılması için “Bakanlar Kurulu”nca alınan “acele kamulaştırma” kararı için “Danıştay” yürütmeyi durdurma verdi. “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu”nun Yırca’da kurulması planlanan termik santral için alınan “acele kamulaştırma” kararını esastan iptal eden “Danıştay 6. Dairesi”nin kararını geçen 21 Nisan’da kısmen onamasıyla da çevreci ve köylüler bir zafer daha kazandı. “Kolin” firmasının yörede termik santral projesinden vazgeçmemesi nedeniyle mücadele sürdürüyor. Termik santral için verilen “ÇED Olumlu Raporu”nun tamamen iptali için “Manisa Bölge İdare Mahkemesi”nde bir başka dava daha açıldı. Davanın ilk duruşması dün görüldü.

 

CHP Milletvekili Özgür Özel’in de katıldığı ve 1 saat süren duruşmanın ardından Avukat Deniz Bayram, duruşmada “ÇED” raporunun neden iptali edilmesi gerektiğiyle ilgili beyanlarını sunduklarını ve olumlu bir kararın çıkacağına inandıklarını belirtip, “Bu bizim üçüncü zaferimiz olacak” diye konuştu.

 

Aydınlık Gazetesi - 27.05.2015, Çarşamba