27.02.2018 / Kanal İstanbul Süreci Başladı: ‘Maliyeti Belirsiz, İçme Suları Azalacak, Nüfus Baskısı Artacak’


“Kanal İstanbul”un “ÇED” süreci başladı. Dosyada, “Kanal İstanbul” nedeniyle İstanbul’daki içme sularının zarar göreceği, nüfus baskısının artacağı belirtildi.
Kanal İstanbul Proje Alanı Koridoru
Marmara Denizi ile Karadeniz’i ikinci kez birleştirmeyi hedefleyen “Kanal İstanbul Projesi”yle ilgili “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”, ikinci kez “ÇED” sürecinin başlatıldığını duyurdu. Daha önce de dosyası ilan edilip ardından geri çekilen projeyle ilgili yeni tanıtım dosyasında güzergah değişikliği olmadı. 45 kilometre olarak olarak öngörülen koridor Marmara Denizi’nde “Küçükçekmece Gölü”nden başlayacak “Sazlıdere Barajı”nı takip edip Karadeniz’e “Terkos Barajı”ndan ulaşacak. Avcılar, Bakırköy, Küçükçekmece, Arnavutköy ve Başakşehir’i etkileyecek projenin öngörüldüğü koridor üzerinde tarım arazileri, orman alanları ve su kütleleri bulunuyor. “Kanal İstanbul Projesi” hayata geçerse, İstanbul’un 24-25 günlük su ihtiyacını karşılayan “Sazlıdere Barajı”nın yüzde 60’lık kısmı yok olacak. Geriye kalan kısım ise yükseltilerek korunabilecek…

“Baskı Artacak”

Bakanlığın ilan ettiği proje dosyasında, “Kanal İstanbul Projesi”nin hayata geçmesi halinde İstanbul’da nüfus artışının olacağı kabul edildi. Proje dosyasında, nüfus artışının başta altyapı olmak üzere İstanbul’da sosyal ve kültürel baskı oluşturacağı ifade edildi. Öte yandan “Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu” hattında 23 milyon kilometrekarelik bir alanın kamulaştırılmasının gerekeceği belirtildi. Projenin Avcılar, Bakırköy, Küçükçekmece, Arnavutköy ve Başakşehir ile bu ilçelere bağlı 25 mahalleden 480 bin 758 kişiyi etkileyeceği hesaplandı.

Amaç: Güvenli Geçiş

Proje dosyasında “Kanal İstanbul”un yapılma amacının Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki geçişlerin hızlı, güvenli ve ekonomik olarak sağlanması olduğu belirtildi. Bir diğer amaç olarak da geçişlerin yapıldığı “İstanbul Boğazı”ndaki yoğun gemi trafiğinden kaynaklı sorunların çözümü gösterildi.

Maliyet Belli Değil

Daha önce 65 milyar TL olarak açıklanan proje maliyeti yeni dosyada belirsiz kaldı. Dosyanın proje bedeli kısmında “Proje bedeli çalışmaları devam etmekte olup ‘ÇED Yönetmeliği’nin 10. Maddesi’ne uygun olarak ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirilecektir” ifadeleri yer aldı.

Ömrü 100 Yıl

Proje nedeniyle yaklaşık 1 buçuk milyar metreküp harfiyat çıkacağı hesaplanıyor. Çıkan harfiyattan Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy’ün Marmara Denizi’ne bakan kısımlarında üç adet ada yapılması hedefleniyor. Çatalca ve Arnavutköy’ün Karadeniz’e bakan kısımlarında dolgu alanı yapılması planlanıyor. Proje çerçevesinde alt ve üst yapılar, lojistik merkezlerleri ve Sazlıdere ile Küçükçekmece Gölü’ne yat limanı inşa edilmek isteniyor. 5 yıl sürmesi planan projenin ömrü 100 yıl olarak hesaplanıyor.

Aydınlık Gazetesi - 27.02.2018, Salı (Mustafa K. Erol)