27.01.2017 / Kuşadası’na Hançer


Doğal güzellikleri ve tarihi ile dünyaca ünlü Kuşadası’nın bozulmadan kalan son ormanları tehlikede. “Yeniköy”e “ÇED” süreci devre dışı bırakılarak taşocağı kurulacak. Köylüler, “Kuşadası Koruma Derneği ve Doğaseverler Derneği”yle birlikte dava açmaya hazırlanıyor.

Kuşadası 

Kuşadası, doğal güzelliklerinin yanı sıra, “Meryem Ana” gibi Hıristiyanlık dini açısından da dünyaca ünlü bir merkez. İlçeye bağlı “Yeniköy”de “ÇED Raporu” olmaksızın taşocağı açılması yönünde karar alındı. Doğaseverler ve köylüler, karara tepki gösterdi.

 

Kuşadası’nın bozulmamış son ormanlarına sahip olan “Yeniköy” ve çevresi aynı zamanda orkidelere ve yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor. 2006 yılında “Meryemana Evi”nin de bulunduğu “Bülbül Dağı”nda yaşanan yangından kurtulan en önemli alan “Yeniköy” ve çevresi. Kuşadası’na ve bölgeye oksijen üreten bu çamların “Yeniköy”e uzaklığı yalnızca 300 metre. “Yeniköy” muhtarı Mümtaz Mert, taşocağı açılması yönündeki kararın 18 Ocak’ta alındığını, taşocağının çam ağaçlarına ve köyde yaşayanlara zarar vereceğini söyledi. Mert, “Köylüden izin almadan böyle bir adım atmaları kanuna uygun değil” diye konuştu.

 

“Kuşadası Koruma Derneği ve Doğaseverler Derneği” Başkanı Bahattin Sürücü, de “Aydınlık”a yaptığı açılamada “İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED’e gerek olmadığı yönünde raporu olduğunu öğrendik. Bu konuda köylüye bilgi verilmediği için bölge halkı, taşocağını tesadüfen itiraz süresinin dolmasına az bir zaman kala bilgi sahibi oldu. Bunun için ‘İdare Mahkemesi’ne başvuruyoruz” dedi. Sürücü, taşocağına ilişkin yürüttükleri çalışmayı da şöyle anlattı: “Yeniköy’de oturan vatandaşlar tarafından acilen bir toplantı yapıldı. İtiraz dilekçesiyle ilgili, ‘Aydın İdare Mahkemesi’ne dava açılması amacıyla avukata noter huzurunda vekalet de verildi. ‘Kuşadası Koruma Derneği ve Doğaseverler Derneği’, taşocağıyla ilgili bir dosya hazırladı.”

 

5 Kurumun Görüşü Alınmalı

 

Dosyada “Kültür Varlıkları açısından, ‘Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ve ‘Aydın Arkeoloji Müzesi’nin, çam ormanları açısından ‘Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürlüğü’nün, arıcılık ve hayvancılık faaliyetleri yönünden ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü’nün, halk sağlığı açısından ‘Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün görüşlerinin mutlaka alınması gerekmektedir” denildi.

 

Aydınlık Gazetesi - 27.01.2017, Cuma (Nurcan Akkul)