26.11.2015 / Yılmazköy’ün ÇED Zaferi


Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy sakinlerinin açtığı dava sonuçlandı, köyün yakınlarında kurulacak jeotermal elektrik santralı projesi durduruldu.

Yılmazköy'ün 'ÇED' Zaferi 

Yerel mahkemenin verdiği işlem iptal ve yürütmeyi durdurma kararı, “Danıştay” tarafından da onandı. Böylece, Aydın ilinin pek çok belde ve köyünü tehdit eden santral projelerine de engel olacak nitelikte emsal bir karar verildi. Yılmazköylülerin kazandığı hukuk zaferi ile bundan sonra açılacak kuyularda “ÇED raporu gerekli değildir” kararının uygulanmasının önüne geçilmesi imkanı doğdu.

 

Valilik ‘ÇED İstemez’ Demişti

 

Aydın’da jeotermal enerjiden elektrik üretimi, artık insan sağlığına ve doğaya özellikle de tarım arazilerine zarar verme boyutuna ulaştı. Konu böylesine vahim durumda iken “Aydın Valiliği” bir de yeni kurulacak santraller için “ÇED raporu gerekli değildir” kararı aldı.

 

“Valilik”, 10 Ocak 2012 tarihinde 2012/2 numaralı kararı ile Aydın il merkezine çok yakın olan ve Efeler ilçesi sınırlarında bulunan “Yılmazköy” civarında kurulması planlanan J-680 işletme ruhsatlı, özel bir firmaya ait jeotermal elektrik santralı projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED raporu) gerekli değildir” kararı vermişti.

 

Alınan karar, bölgede yaşayan 31 vatandaş tarafından, işlemin olumsuz etkileri de belirtilerek, “Anayasa”, “Çevre Kanunu” ve imzalanmış olan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ileri sürülerek iptali için “Aydın 2. İdare Mahkemesi”nde yargıya taşındı.

 

Mahkeme köylülerin gerekçelerini haklı bularak işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına 2015/482 numara ile karar verdi. Yerel mahkemenin verdiği kararı, “Danıştay 6. Dairesi” 2015/5981 esas numarası ile onayladı.

 

Halkın Gücünden Daha Büyüğü Yok

 

Yılmazköy merkezindeki bir kahvede konu ile ilgili olarak basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya jeotermal kuyulardan rahatsız olan köylülerin yanı sıra “Vatan Partisi”, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda basın kuruluşu katıldı. Destek veren kurumlar arasında ise “Aydın Tabip Odası”, “Ziraat Mühendisleri Odası”, “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Aydın Şubesi”, “TEMA İl Temsilciliği”, “Aydın Çevre ve Kültür Derneği” yer aldı.

 

Davanın avukatlarından Av. Hüseyin Yıldız, dava ve kazanılan hukuki başarı konusunda bilgi verdikten sonra konuşan Av. Arif Ali Cangı, halkın gücünden daha büyük bir güç olamayacağına vurgu yaptı. Toplantıda konuşan köylüler, “Bizi ‘iş imkanı sağlayacağız, sıcak su vereceğiz’ gibi çeşitli vaatlerle kandırdılar. Şimdi çok zor durumdayız, bu tesisleri istemiyoruz” diyerek şikayetlerini dile getirdiler.

 

Aydınlık Gazetesi - 26.11.2015, Perşembe (Semih Egesoy)