26.04.2017 / Onlarca Kaplumbağa Telef Oldu


Koruma altındaki doğal sit alanı “Ereğli Akgöl Sazlıkları ve Kuş Cenneti”ne su taşıyan kanallardan birinde onlarca kaplumbağa henüz bilinmeyen bir nedenle telef oldu.
Onlarca Kaplumbağa Telef Oldu
Edinilen bilgilere göre dün sabah saatlerinde “Hortu-Tatırlı Mahalleleri” arasindaki “Çiller Kanalı” çevresindeki ölü kaplumbağaları gören vatandaşların haber vermesi ile olay meydana çıktı. Yapılan araştırmada  ölümlerin yaşandığı bölgenin “Ereğli Bahri Dağdaş Şeker Fabrikası”nın deşarj kanalı olduğu ifade edildi. “Şeker Fabrikası”nın üretim döneminde arıtılmış atık sularını bu kanala bıraktığını belirten uzmanlar, “Kampanya dönemi bittikten sonra fabrikanın makineleri bakıma alınmış olabilir. Muhtemelen bu sırada kullanılan bazı kimyasallar arıtılmadan kanala bırakılmış olmalı” dediler.

Kaplumbağaları bulan ve fotoğraflarını çeken İbrahim Pekpostalcı da yaptığı görüşmeler sonucu “Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü”nün suyun analizini yapacağını, yine ölü kaplumbağaların da otopsiye gönderileceğini belirtti. Pekpostalcı sonuçlar gelene ve ölümlerin nedeni anlaşılana kadar bu suyun bölge çiftçileri tarafından hayvanlarına icirilmemesi uyarısında bulundu. Olay sosyal medyada da Ereğli halkının yoğun dikkatini çekti. Vatandaşlar bu olayın nedeninin bir an önce belirlenmesi ve varsa sorumluların bulunması yönünde mesajlar yayınladılar.

Aydınlık Gazetesi - 26.04.2017, Çarşamba (Deniz Kurt)