25.12.2016 / Kezban Teyzeden Enerji Santrali


Sinop’ta köyde yaşayan 58 yaşındaki Kezban Karaman, “Avrupalılar yapmış, biz niye yapmayalım” diyerek köyüne güneş enerji santral sistemini kurdu. Santralden yaz-kış verim alan Karaman’ın sonraki hedefi rüzgar enerji santrali…
Kezban Teyzeden Enerji Santrali
Sinop’un Gerze ilçesine bağlı “Gürsökü Köyü”nde yaşayan Kezban Karaman, Almanya’da yaşayan ailesini ziyarete gittiğinde gördüğü enerji santralini kendi köyüne kurdu. Karaman, evinin bahçesine güneş enerji santralini yaptırmak için önce gerekli mercilere müracaatını yaparak çalışmalarına başladı. Güneş enerji santrali “Türkiye Elektrik Kurumu”, “Samsun YEDAŞ” ve “Sinop YEDAŞ” yetkilileri tarafından incelenerek geçici kabulü yapıldı ve elektrik üretmeye başladı. Hizmete giren güneş elektrik santrali yaklaşık 26 bin liraya mal oldu. Şu an 3.6 KW elektrik üreten santral, 30 yıla kadar yüzde 80 verim garantisiyle 7 yılda kendini amorti edecek.

Çocukluğunda 7 yıl Almanya’da kaldığını söyleyen Kezban Karaman, “Ben köylü kadınıyım, işçi emeklisiyim. Güneş sistemini ilk gördüğüm zaman bunu Avrupalılar yapmış, biz niye yapmayalım diye düşündüm. Çünkü onlar zorunu yapmış, teknolojisini bulmuşlar. Bize kolayı kalmış. Avrupa ile yarışalım, bizim onlardan ne eksiğimiz var dedim. Bir gün param olursa bunu yaptıracağım dedim ve köyüme yaptım” dedi.

“Almanya’da Gördüm, Çok Etkilendim”

Karaman, “Almanya’da yaşayan ailemi ziyarete gittiğimde evlerinin çatılarında gördüğüm güneş panellerinden çok etkilendim. Bizler de yapabiliriz diye düşündüm. Projeyi yapmaya yetecek param olunca köyüme faydalı olacak bu işi yapmaya karar verdim” dedi.

“Devlet Destek Verirse Projeyi Büyüteceğim”

Destek alırsa projeyi büyüteceğini belirten Karaman planını şöyle anlattı: “Devlet destek verirse projeyi büyüteceğim. 19 olan panel sayısını artıracağım. Bu sistem; ucuz, dumanı, kokusu olmayan sağlıklı bir sistem. Her vatandaşın yapabileceği bir şey. Artık biz de Avrupalı olalım, onlarla yarışalım. 1977’de Gerze’de ilk bayan şoför bendim. Şimdi pek kullanamıyorum ama kadınlar hep şoförlük yapıyorlar.  Şimdi ben başladım, inşallah bütün kadınlar gelecek ve yapacaklar. Bir de ileride rüzgar enerji santrali yapmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Aydınlık Gazetesi - 25.12.2016, Pazar