25.03.2016 / 80 İl Hava Kirliliğinde Alarm Veriyor


“Temiz Hava Hakkı Platformu”,
Türkiye’de hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı.

Hava Kirliliği 

“Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara rapor” adlı araştırmaya göre havası en kirli iller; Aksaray, Ağrı ve Muş. Hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan verilere göre hazırlanan raporda, “Dünya Sağlık Örgütü”nün (DSÖ) limitlerine uygun tek ilimiz Çankırı oldu.

 

“Temiz Hava Hakkı Platformu”, geçen yıl Nisan ayında başladığı çalışmayı raporlaştırdı. Türkiye’de hava kirliliğine neden olan PM10 partikülü için 2015’te verilen yıllık limit 56 mikrogram/metreküp. 2015’te Türkiye’de 81 ilin 41’inde bu limit aşıldı. En yüksek düzeyde hava kirliliği görülen üç il Aksaray, Ağrı ve Muş oldu. Özellikle Samsun, Bursa, Manisa, İstanbul’da Esenyurt ilçesi, Adana, Kayseri ve Bursa istasyonlarında, yılda 250 günden fazla süre boyunca günde 50 mikrogram/metreküpten daha fazla PM10 düzeyi ölçümü yapıldı.

 

İstanbul’da En Kirli İlçe Esenyurt

 

“Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı” Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Esenyurt’ta hava kirliliğinin sınır değerlerin 5 katına ulaştığını söyledi. Pala, “DSÖ’nün limitlerine göre 56 mikrogram/metreküp olması gereken değer, Esenyurt’ta yıllık ortalama 114 ölçüldü. En yüksek ölçülen anlık değer ise 395. İstanbul’daki bazı ilçelerde de hava kirliliği limitlerin 3-4 katı daha fazla” dedi.

 

Kömürlü termik santraller nedeniyle Türkiye’de her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve 637 bin 643 işgünü kaybı yaşanıyor. Kömürlü termik santrallerin hastalık ve ölüm nedeniyle yarattığı ekonomik yük 2.9-3.6 milyar avro arasında değişiyor. Pala, “Ülkemizde yalnızca SO2 ve PM10 tüm illerde ölçülüyor. Diğer klasik hava kirleticilerinin ölçüldüğü il ve istasyon sayısı sınırlı. Hükümet hava kirliliğini önleme konusunda hızla adım atmalı ve hava kirleticileri için ‘DSÖ’ tarafından önerilen sınır değerlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenleme yapmalıdır” diye konuştu.

 

“Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı” üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan da Türkiye’de hava kirliliğinin özellikle 2015 yılında ciddi artış gösterdiğini vurgulayarak, “Başta akciğer kanseri ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere birçok sağlık etkisi bulunan hava kirliliğine karşı ulusal ve yerel düzeyde yöneticileri önlem almaya çağırıyoruz” dedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 25.03.2016, Cuma