24.11.2016 / Eylemler Dalga Dalga Yayılacak


Girdi maliyetleri ve pazar sorunu üreticilerin belini büktü, üretici de derdini anlatmak için sürekli eylem kararı aldı.

Eylemler Yayılacak 

Antalya, örtüaltı üretimin kalbinin attığı yer... Girdi maliyetleri ve pazar sorunu üreticilerin belini büktü, üretici de derdini anlatmak için sürekli eylem kararı aldı. Krediyi krediyle kapatarak önceki sezonu atlatan çiftçiyi bu yıl ipotekli arazilerine gelecek hacizler ve bol faizli günler bekliyor. Tarım politikalarında kalıcı iyileştirme bekleyen çiftçiler, yetkililerin önüne çözüm seçeneklerini de koyuyor.

 

Çiftçi Örgütlensin

 

Aksu, Antalya’nın önemli örtüaltı tarım merkezlerinden biri. Yıllardır çiftçilik yapan eski Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, “Aydınlık”a hafta sonu başlayan çiftçi eylemlerinin devam edeceğini söyledi. Yıldırım, kalıcı çözüm önerisini de anlattı: Devlet, çiftçileri kooperatifleşmeye teşvik ederek aracıları kaldırmalı.

 

İsa Yıldırım, üreticiden tüketiciye uzanan zincirdeki aksaklıklardan yakındı: “İlaç bayiinden tüccarına kadar çiftçinin sırtından herkes zengin oluyor. Malın sahibi biziz, üreten biziz, biz reziliz. Ama bizim şu 1 liralık domates üzerinden insanlar köşeyi dönüyor. Yani, burada aracılar para kazanıyor, üzerine koyduğu paradan dolayı halk daha pahalıya yiyor. Bu zincirin en aç bırakılan halkası çiftçidir. Çiftçiye önderlik yapacak, onları örgütleyecek bir kurum yok. Çiftçi örgütlensin. Devlet destekli birlikler oluşturulsun. Ancak o zaman 80 kuruşa satamadığı ürününü 1.50 liraya satabilecek. Vatandaş da ürünü tezgahlardan daha ucuza satın alabilecek. Tüketici de üretici de bu yanlış tarım siyasetlerinin mağdurudur.”

 

Ata Topraklarımız Rehlikede

 

“İkinci sezonda da 70-80 kuruşa ürün satarsak, borçlarımızı ödeyemeyeceğiz” diye konuşan Yıldırım, eylemin nasıl bu noktaya geldiğini anlattı: “Kredi borçlarını faiziyle ertelettik, böyle devam ederse ipotekli ata topraklarımızı, ipotekli traktörümüzü kaybedeceğiz. Çiftçinin bu eylemleri, ‘biz batıyoruz’ isyanıdır. Biz nazik bir şekilde devletimizi yönetenlere sesimizi duyurmaya çalıştık...”

 

Çiftçinin Değerini Herkes Görecek

 

İsa Yıldırım, arz talep zincirinin kırılabileceği uyarısı yaptı: “Eylemler bütün ilçelere yayılacak, dalga dalga büyüyecek. Bu mücadeleyi nihai sonuca ulaştırmak için belli sürelerde hallere ürün götürmeyeceğiz. ‘AVM’lerde vatandaş domatesi bulamadığı zaman çiftçinin değeri neymiş, herkes öğrenecek! Varsın dalında çürüsün ürünler. Bedava mal götürmektense, hiç mal satmamak daha iyidir. Vatan savunmasında şehit verilir, biz de alınterimizi ve toprağımızı savunurken ürünlerimizi şehit vereceğiz.”

 

Serasının içerisinde patlıcan toplayan Bedia Yılmaz için borçla kapanan bir sezonun ardından bu yıl için de umutlar tükenişte: “Geçen yıl 5 dönüm yerden 10.000 lira borç bindi sırtımıza. Yaktığım odun ve mazot masrafını, kendi alınterimi saymıyorum. Bu yıl da öyle görünüyor... Okuyan çocuğuma para gönderemeyişim zoruma gidiyor. Alnımın teriyle kazandığım para çocuğuma yetişmiyor.”

 

Aydınlık Gazetesi - 24.11.2016, Perşembe