24.03.2020 / Üniversitenin Milyonluk Bilim Projesi Sahasına Dozer Girdi!


“Pamukkale Üniversitesi”ne (PAÜ) bağlı “Tarım Bakanlığı” ve “AB” destekli “Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi”nin tarlasına öğrencilere yapılacak sosyal tesis için iş makinesi girdi. Alanda dün geceden bu yana nöbet tutan bazı öğretim üyeleri, iş makinelerinin önüne kendilerini attı, ancak engel olamadı. O anlarda yaşanan arbede cep telefonuyla görüntülendi.
Araştırma Sahasına Dozer Girdi
“Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin (BİYOM) “Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi”nde “Tarım Bakanlığı” ve “AB” destekli üretim yapılıyordu.

Üniversite yönetimi alanın bir kısmına öğrenciler için sosyal faaliyet alanı yapma kararı aldı. Karara tepki gösteren bazı öğretim üyeleri, bir süredir söz konusu alanda nöbet tutuyordu.

İş Makineleri Tohum ve Bitki Sahasında

“BİYOM”da görevli ABD’deki “Cornell Üniversitesi”nden mezun Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, üniversitenin kararına tepki göstererek, söz konusu alanda bir süredir nöbet tutuyordu.

Üniversiteye ait iş makineleri sabah saatlerinde alana gelerek çalışma yapmak istedi. Ancak öğretim üyeleri karşı çıktı.

Bunun üzerine olay yerine gelen Rektör Hüseyin Bağ’ın, iş makinelerine çalışmaları talimatını vermesi üzerine kısa süreli bir süre gerginlik yaşandı.

“Katliamın Durdurulması İçin Göreve Çağırıyoruz”

Üniversitenin kararına tepki gösteren, kendilerini dozerlerin önüne atan Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ile Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak “Burada, Rektör eliyle tam bir bilim katliamı yapılıyor” diyerek karara tepki gösterdi.

İki isim daha sonra şu açıklamayı yaptı:

* Türkiye’nin gıda geleceği bu projeye bağlı.

* Yerli tohum ve bitkiler üretiyoruz.

* Burada uygulanan projelerin altında “PAÜ Rektörü”nün de imzası var.

* Lansmanını “Tarım Bakanlığı” yaptı.

* Devlet destekli proje nedeniyle ürettiğimiz bitki tarlalarımızın üzerinden, dozerlerle kanal açılıyor.

* Tüm karşı çıkışlarımıza rağmen engel olamıyoruz.

* Tüm kamuoyunu ve bilim insanları, siyasileri ve bakanlık yetkililerini, bu katliamın durdurulması için göreve çağırıyoruz.

Öte yandan, 10 dekar bilim tarlalarının 1 dekarlık kısmının sosyal tesis için kullanılacağı öğrenildi.

Sözcü Gazetesi - 24.03.2020, Salı (Selami Aydın)