23.03.2014 / Sapanca Gölü'nü 22 Su Şirketi Kuruttu


“Dünya Su Günü”
nde yaşanan kuraklık bir kez daha gündeme geldi. Yaklaşık 2.5 milyon kişinin içme suyu olarak da yararlandığı “Sapanca Gölü”ndeki su çekilmesine son yağışlar da fayda etmedi. “Sapanca Gölü” çevresindeki iskelelerin ayakları, sahilden 100 metreyi bulan su çekilmesi nedeniyle tamamen karada kaldı. Çevre sakinleri, kuraklığın etkisinin yanı sıra suyun azalmasında su şirketlerinin de etkili olduğuna inanıyor. Su şirketlerinin denetim altına alınmasını istiyorlar.

Sapanca Gölü'nü 22 Su Şirketi Kuruttu 

Yalnızca “Sapanca”da 22 su şirketinin faaliyet gösterdiğini söyleyen ve burada çiftçilik ve hayvancılık yapan İlker Gonca, “Göl suyunda bu seneki kadar hiçbir zaman böyle düşüş yaşanmadı. Bunun en büyük sebeplerinden biri de çevrede kurulan su fabrikaları. Çok su fabrikası var. Gölü besleyen kaynaklar kurudu veya kurumak üzere. Yağış da olmayınca, gölün su seviyesi aşağı çekildi” dedi.

 

Hasan Özçırak ise, “Özel İdare”nin tüm su kaynaklarını sattığı için bu durumun yaşandığını ileri sürerken, “Göle akması gereken dereler dahil tüm su kaynakları dağın üstlerinden itibaren borularla alınıp İstanbul, Ankara’ya servis yapıyor. Herkes bunu seyrediyor” diye konuştu.

 

Aydınlık Gazetesi - 23.03.2014, Pazar