23.03.2014 / AKP'li Adayın Çılgın Projesi Validebağ'ı Tehdit Ediyor


“AKP Üsküdar Belediye Başkan Adayı”
Türkmen, tarihi köşkler, anıt ağaçlar, 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan 1. derece sit alanı “Validebağ Korusu”na seyir terasları, açık hava tiyatrosu, gözlem kulesi yapacak...

Validebağ 

“AKP”nin “Üsküdar Belediye Başkan Adayı” Av. Hilmi Türkmen’in “Validebağ Korusu”na “Hyde Park Projesi”, bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı. “Validebağ Korusu”, “Anadolu Yakası”nın ikinci büyük yeşil alanı. “AKP”li aday seçilirse 1. derece sit alanı olan koruya seyir terasları, açık hava tiyatrosu, çocuk eğlence ve oyun alanları, yürüyüş yolları, hidrolik koruma alanları, gözlem kulesi yaptırmayı planlıyor.

 

Anıt Ağaçlar Var

 

“Adile Sultan Kasrı”, “Abdülaziz Av Köşkü”, “Güvercinlik Köşkü”, “Şevket Atalay İzci Okulu”, “Kız Sağlık Meslek Lisesi”, “Üsküdar Devlet Hastanesi”ne ait birimlerinin de bulunduğu 354 dönümlük “Validebağ Korusu”nun yapılaşmaya açılacak olması tepkilere neden oldu. “Validebağ Gönüllüleri” önceki gün “Aydınlık” için koruda bir araya geldi. “Validebağ Gönüllüleri” sözcüsü Arif Belgin, “Koruda içinde onlarcası anıt ağaç olmak üzere binlerce ağaç, çoğunluğu göçmen olmak üzere 100’den fazla kuş türü yaşıyor. Rant uğruna buraların peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Belgin, projenin “Hyde Park” ya da “Central Park”la ilgisinin olmadığını da dile getirdi. “Çılgın projede önerilen tesislerin çoğu ‘Hyde Park’ ya da ‘Central Park’ta yok. Burası 1. derece doğal ve tarihi sit alanı. Bu koruda bir çivi dahi çakılamaz.”

 

Av. Hilmi Türkmen, projesinin Başbakan tarafından onaylandığını açıkladı. “Barbaros Mahallesi” muhtarı Yasemin Çakır Özşafak projenin mahalle sakinlerinin onayının alınmadan yapılmak istendiğini belirterek “Mahalleli olarak buna müsaade etmeyeceğiz, burası 1. dereceden SİT alanıdır, SİT alanına bir çivi dahi çakılamayacağını önce Avukat olan Türkmen’in bilmesi gerekir” dedi.

 

“Altunizade Mahallesi” muhtarı emekli öğretmen Rıza Şener de, yıllardır doğal haliyle kalmış korunun bir çılgın projeyle heba olmasının insafsızlık olacağını dile getirdi. Şener, “Geçen seneden bu yana öğretmen evinin çevre düzenlemesi adı altında yapılanlar burayı yeterince çirkinleştirdi. Bundan sonra tepeden inme projelere karşı demokratik tepkimizi göstereceğiz” diye konuştu.

 

“Ceplerindeki Yeşili Seviyorlar”

 

“AKP” Belediye Başkan adayı Hilmi Türkmen’in “Koruyu halka açacağız” açıklamasını hatırlatan “İşçi Partisi Üsküdar Belediye Başkan Adayı” Av. Perihan Işık Özben de şöyle konuştu: “Burası zaten halka açık. Siz halka açmak derken ranta açmaktan bahsediyor olmalısınız. Her yapılaşma kar amacı güdüyor. Karın olduğu yerde de insana, bitkiye, ağaca ve canlılara yer yok. Birileri biz de yeşil seviyoruz diyor, ama onların sevdiği doğa yeşili değil ceplerindeki yeşiller.”

 

Anadolu Yakasının Akciğerleri

 

“Hababam Sınıfı”nın çekimlerinin yapıldığı “Adile Sultan Kasrı” (1863), öğretmenevi olarak hizmet veriyor. 2012 yılı Ağustos ayından beri sürdürülen çevre düzenlemesi çalışmaları buradaki doğal görüntüyü bozdu. Bahçe taş bir alana dönüştürüldü. “Validebağ Gönüllüleri”nden Seval Uzunal “Önce onlarca ağacı keserek buraya otopark yaptılar, sonra otoparkı genişlettiler. ‘Adile Sultan Kasrı’ önündeki güzelim çimenleri yok ederek, betonlaştırıp, asırlık ağaçları betona hapsettiler. Şimdi de çılgın projeden bahsediyorlar. Burası yapılaşmaya açılırsa önüne geçilemez. ‘Validebağ Korusu’ yalnızca bölgenin değil ‘Anadolu Yakası’nın akciğerleridir” dedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 23.03.2014, Pazar (Derya Derviş)