22.11.2015 / Deniz Ormanlarının Yüzde 40’ı Yok Oldu


“Marmaris Körfezi”
nde yapılan araştırmada, denizdeki canlıların en önemli oksijen kaynağı olan “Poseidon Çayırları”nın son 30 yılda yaklaşık yüzde 40’ının yok olduğu belirlendi.

Poseidon Çayırları 

“İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü”nün uzman ekibinin yaklaşık 7 ay süren çalışmasında 137 istasyonda yapılan 40 dalışta, foto kuadrat görüntüleri, oşinografik ölçümler, yandan taramalı sonar ve coğrafi bilgi sistemleri kullanıldı.

 

Araştırma ekibi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, sonuç raporunda, “Akreniz Havzası”nın endemik bir deniz çayırı türü olan “Poseidon Çayırları”nın “Uluslararası Doğa Koruma Birliği”nce tehdit altındaki türler statüsüne alındığını belirtti. Raporda, “denizlerin ormanı” olarak nitelenen bu önemli türün, “Marmaris Körfezi”ndeki dağılımının son 30 yılda kısmen doğal nedenlerle de olsa çoğunlukla insan etkisiyle yaklaşık yüzde 40 oranında kaybedildiği vurgulandı. Raporda, körfezde 1,56 kilometrekarelik alanda dağılım gösteren deniz çayırlarının korunması için risk haritası oluşturulduğu kaydedildi.

 

Yüksek, deniz çayırlarının bulunduğu yerlerde serbest demirlemenin durdurulmasının gerektiğini söyleyerek yat ve teknelerin tonozlara bağlanmasının doğru olacağını ifade etti.

 

Aydınlık Gazetesi - 22.11.2015, Pazar