22.09.2016 / Soğuk ve Karlı Bir Kış Olacak


Dünya çapında tüm mevsimlerin ortalamanın üzerinde sıcaklıkta seyretmesine neden olan “El Nino” atmosfer olayı yerini “La Nina”ya bırakıyor. “İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü” öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, soğuk ve aşırı yağışlı bir döneme girildiğini belirtti.

Soğuk ve Karlı Bir Kış Olacak 

Tüm dünyada etkili olan “El Nino” nedeniyle sıcaklık rekorları kırıldığını ve kuraklık yaşandığını belirten Şen sözlerine şöyle devam etti:

 

“El Nino nedeniyle Şubat’tan bu yana üst üste sıcaklık rekorları kırıldı. ‘La Nina’, ‘El Nino’nun tersi bir atmosfer olayı. ‘El Nino’da Orta ve Doğu Pasifik deniz yüzey suyu ısınıyordu. ‘La Nina’da ise deniz yüzey suyu soğuyor. Eylül itibarıyla dünya bu akımın etkisine girmeye başladı. Sene sonuna doğru dünyada ve ülkemizde ‘La Nina’nın etkisi yüzde 75’e çıkmış olacak. 2017’de hava şartlarında önemli değişim olacak.”

 

“La Nina”, en son 2010-2012 arasında görüldü. Her “El Nino”dan sonra “La Nina” döneminin yaşandığını dile getiren Şen, “La Nina’nın etkili olduğu 2011’de özellikle Doğu Asya’da aşırı yağış ve sel felaketleri meydana geldi. Muhtemelen yine benzeri olaylar yaşanacak” dedi.

 

İstanbul 20 Dereceye Düşecek

 

Türkiye’nin 10 günlük soğuk hava dalgasının etkisi altına girdiğini belirten Prof. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da sıcaklık 20 dereceye kadar düşebilir. Cumartesiden itibaren ısınma var ancak tekrar soğuk gelecek” diye konuştu. Türkiye’de Aralık’tan itibaren ortalamanın üzerinde soğuklar görülecek. Bu yıl ciddi miktarda kar yağışı bekleniyor.

 

Aydınlık Gazetesi - 22.09.2016, Perşembe