22.08.2017 / Kedilerin de Muhtarı Oldu


Mehmet Ali Turğut, bir yandan mahalle sakinlerinin işleri için koştururken diğer yandan 100’den fazla sokak kedisini besleyip, bakımlarını yapıyor.
Turğut, Mehmet Ali
Sokak hayvanlarının yaşayabilmelerini sağlayan kanatsız meleklerdir hayvanseverler. Kapının önüne koydukları bir kap suyla, bir kap mamayla ömürlerini diğer tehlikelerden birer nebze uzak tutmaya çalışarak geçirmeleri için çabalarlar. Mardin’in “Ömerli İlçesi”ndeki “Şafak Mahallesi”nde muhtarlık yapan Mehmet Ali Turğut da hayvanlar için elinden geleni yapan bir hayvansever.

Turğut, yaklaşık 3 yıl önce küçük kızının eve getirdiği sakat yavru kedi ile birlikte baş koyuyor bu yola. Kızı Zehra Nur’un ceketinin arasına sıkıştırarak getirdiği kedinin tedavisi yaptıran Turğut dışarıdaki diğer kedilerin de durumlarının kötü olduğunu gördüğü için evine alıp beslemeye başlıyor.

“Para Yardımı İstemiyoruz”

Muhtar Turğut deyim yerindeyse “kedilerin muhtarı” olma hikayesini “Aydınlık”a şöyle anlattı:

“3 sene önce kızım Zehra, yağmurlu bir havada eve sakat bir kedi getirdi. 'Çocuklar okul çıkışında kediyi dövüyorlar. Yağmur dinince kediyi sokağa atmayalım, bizimle kalsın’ dedi. Biz de kabul ettik. Daha sonra bu kedinin 10 yavrusu oldu. Kendi imkanlarımla onlara mama almaya başladım. Aylık 15 kilogram mama alıyordum, yetiyordu. Daha sonra mahalle kedilerinin de bakıma muhtaç olduğunu gördük. Bu kediler için aylık 60 kilogram mama almaya başladım ama yetmiyor. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını istiyorum. Bütün hayvanların yaşamaya hakları var. Sokakta sahipsiz, yavrulamış kediler var. Elimden geldiğince onlara su ve kedi maması dağıtıyorum. Elimde olsa bütün ilçenin kedilerine yiyecek dağıtacağım ama imkanım bu kadarına el vermiyor.”

Kızının sosyal medyada adına açtığı hesap üzerinden hayırseverlerden mama talebinde bulunduklarını belirten Turğut, “Para yardımı yapmak istediler ama kesinlikle kabul etmiyorum. Mama göndermelerini istiyorum. İşin içine para girdiği zaman yanlış anlaşılmalar doğabilir. Kedilerin paraya değil mamaya ihtiyacı var. Gücüm yettiğince hayvanseverlerin gönderdiği mamaları sokak hayvanlarına dağıtacağım. Sadece kendi mahalleme değil komşu mahallelerdeki kedilere de yetişmeye çalışıyorum. Mahalleli de kedilere bakım işini çok benimsedi. Bana yardım ediyorlar. Mamaları birlikte taşıyoruz, her gün kedilerin açlığını susuzluğunu kontrol ediyoruz” dedi.

“Veteriner Desteği Lazım”

Mehmet Ali Turğut, mama desteğinin yanı sıra hayvanların sağlığı için veteriner desteğine de ihtiyaç olduğunu dile getirdi:

“Kedilerin pek çoğunun sağlık problemi var. Köylülerin desteğiyle Mardin merkezde veterinere götürüyoruz ama bu yeterli olmuyor. Mahallede ya da yakın ilçede bir veteriner olsa veya ayda bir kediler kontrol edilse sağlık sorunlarına da çare olabiliriz. Onların canı ve sağlığı da en az bizimki kadar kıymetli.”

Aydınlık Gazetesi - 22.08.2017, Salı (Müjde Oktay)