22.06.2017 / Kuzey Marmara’nın ÇED Raporu Yok


İnşaatı süren “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi”yle ilgili “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”nda “ÇED Raporları”nın olmadığı ortaya çıktı.
Kuzey Marmara'nın ÇED Raporu Yok
Yolun geçtiği güzergahlarda belirli aralıklarla “ÇED Toplantıları” yapılıyor. “Aydınlık” otoyolla ilgili “ÇED Raporu”nun olmadığını gösteren belgeye ulaştı.

Trakya, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'nın kuzeyindeki ormanlık alanlar ve su havzalarından geçen 421 kilometrelik “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi”nin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”na sunulmuş herhangi bir “Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu” yok. Raporun olmadığı, Bakanlığın “Çevre Mühendisleri Odası”na verdiği yanıtta anlaşıldı. “ÇED Raporları”nın bir nüshasını isteyen odaya yanıt veren bakanlığın 1 Haziran tarihli yazısında “Söz konusu proje ile ilgili Bakanlığımıza sunulmuş herhangi bir ‘ÇED Raporu’ bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı. Bakanlık verdiği yanıtta, projenin “ÇED”den muaf olduğunu da ilan etti. “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”nın “ÇED”den muaf dediği proje için “ÇED Toplantıları” yapılıyor. Üstelik toplantılara bakanlık yetkilileri de katılıyor. Son toplantılardan biri Mart ayında İzmit’in “Çayırköy Mahallesi”nde yapıldı.

Bakanlıkta “ÇED Raporu” olmayan “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi”, İstanbul’da “3’ncü Köprü” ile “Avrupa Yakası”ndan “Anadolu Yakası”na transit geçiş sağlamak amacıyla yürürlükte. Proje için İstanbul’un Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Sultangazi, Eyüp, Şile, Pendik, Tuzla ilçeleri ile Kocaeli’nin İzmit, Körfez, Derince, Kartepe ve Sakarya’nın Adapazarı, Akyazı, Hendek ilçelerindeki parsellerde kamulaştırma kararı bulunuyor. Toplam uzunluğu 421 kilometre olan otoyol projesinin 271 kilometrelik kısmı tamamlandı. Su havzaları üzerinden de geçen proje için ağaç kesimleri devam ediyor.

Yanıttan Öğrendik

“Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası” Başkanı Sait Ağdacı, projenin “ÇED”den muaf tutulduğuyla ilgili bir bilgilerinin olmadığı ve bakanlığın verdiği yanıttan duyduklarını söyledi. Sait Ağdacı, proje için “ÇED Toplantıları”nın devam ettiğini de hatırlatarak; “Eğer ‘ÇED’den muafsa neden toplantılar yapıyorlar” diye sordu. Ağdacı şunları söyledi: “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi için ‘Çevre Etki Değerlendirme Raporları’nın bakanlıkta olması gerekiyordu. Çünkü bu proje doğamızı etkiliyor. Doğaya zarar vermemesi için önceden bütün önlemler alınmalı. Aksi halde geri dönüşü zor tahribatlar ortaya çıkar.”

Mahkeme Kararı Uygulanmıyor

29 Mayıs 2013’te “Torba Yasa” ile 23 Haziran 1997’den önce kamu yatırım programına alınmış ve 29 Mayıs 2013 itibariyle planlama aşamasının geçmiş, ihale süreci başlamış veya işletmeye başlamış olan projelere “ÇED Muafiyeti” getirildi. Böylece, “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi” de “ÇED Yönetmeliği” kapsamından çıkarılmıştı. Ancak, “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi”, “Anayasa Mahkemesi”nin 3 Temmuz 2014 tarihli kararıyla “ÇED Muafiyeti” getiren madde muafiyet ortadan kalktı. “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu” da, 3 Temmuz 2014’te çevre için risk oluşturabilecek projelere “ÇED Muafiyeti” getiren yasa değişikliğini iptal ettiğine dikkat çekerek “Danıştay 14. Dairesi”nin “3. Boğaz Köprüsü”nün ÇED’den muaf tutulmasının yolunu açan kararını oy birliği ile bozdu.

Aydınlık Gazetesi - 22.06.2017, Perşembe (Mustafa Kerem Erol)