22.03.2016 / Hatay’ın Cerattepesi


Hatay’ın Amanos Dağları ile Akdeniz’in sahil bandında bulunan Arsuz ilçesinde yapılmak istenen termik santrale tepki büyüdü. Arsuz için “Hatay’ın Carettepesi” ifadesi kullanıldı.

Arsuz 

Hatay’ın Arsuz ilçesinde “Güney Akdeniz Entegre Termik Santralı” adıyla büyük bir termik santral yapılmak istenmesi bölge halkının tepkisine yol açtı. Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Arsuz’un kumsalı, ormanları, koruma altındaki yaban hayatı ile Hatay’ın “ciğeri” konumunda olduğunu belirterek, “Hatay’ın Cerattepe’si Arsuz adeta hükümet yardımıyla hançerlenmek istenmektedir. ‘Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali’ yapılacak alanın tamamı, ‘ÇED Başvuru Dosyası’nda da ifade edildiği gibi Arsuz’un ciğeri konumundaki ormanlık alanın göbeğidir. Bölge, ‘Hatay Çevre Düzeni Planı’ndaki ormanlık alanın içinde yer almaktadır” dedi.

 

“Termik Santral” için seçilen yerin diğer özelliğinin ise Hatay’ın “Turizm Planı” içinde yer alması olduğunu kaydeden Dudu, “Meryem Ana’nın içinde yıkandığı ve Hristiyanlarca kutsal olarak kabul edilen ‘Meryem Ana Havuzu’nu barındıran bölge, tamamen ağaçlarla çevrilidir. ‘İskenderun Arsuz Yaban Hayatı Koruma Alanı’, yapılmak istenen termik santralin dibindedir. Santrale sadece 400 metre mesafede bulunmaktadır. Burada Karaca-Yaban Keçisi koruma altındadır. Termik santralin yaratacağı hava kirliliği yaban hayatına büyük darbe vuracaktır” diye konuştu.

 

Yılda 308 Bin Ton Kül

 

Santralin çevreye yılda 308 bin ton kül bırakacağını vurgulayan Dudu şunları söyledi: “Bu külün yüzde 90’ı uçucu olduğu için hem ormanı katledecek, hem insanlarımızı hem hayvanlarımızı özetle bölgeyi yaşanmaz hale getirecek. Entegre tesis 660 megavat elektrik ve 670 megavat mekanik gücünde iki üniteden oluşacak. Ormanın içine termik santral, kül depolama sahası, kömür stok alanı yapılacak. Bu durum kelimenin tam anlamıyla vatan hainliğidir. ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ termik santralin maalesef ‘ÇED Başvuru Dosyası’nı işleme koymuştur. Yani ‘ÇED’ süreci resmen başlamıştır. ‘Termik Santrali’ yapacak firma ‘Papatya Elektrik Üretim A.Ş.’nin 1 ay önce Ankara’da kurulmuş olması da dikkat çekicidir.”

 

Bu arada Hatay’da bulunan demokratik kitle örgütlerinin de Arsuz’a yapılması planlanan termik santralin durdurulması için harekete geçtikleri öğrenildi. Hatay’da “Cerattepe Direnişi” örgütlemek için hazırlıklara başlanırken, Arsuz’un korunması için bütün Hatay halkının harekete geçirilmesine çalışılacağı bildirildi.

 

Aydınlık Gazetesi - 22.03.2016, Salı