21.03.2016 / Saniyede Bir Futbol Sahası Kadar Orman Yok Oluyor


“TEMA Vakfı”
Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, dünyada saniyede bir futbol sahası kadar ormanın yok olduğunu belirtti. Karapınar, Türkiye’yi kuraklık ve su kıtlığının beklediğini vurguladı.

Orman Yangını 

Barış Karapınar “21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası” ile “22 Mart Dünya Su Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, bugün dünyada 1.5 milyar insanın su ile ilgili ya da tamamen suya bağımlı sektörlerde çalıştığını bildirdi. Karapınar şunları söyledi: “2050 yılında dünya nüfusu 9 milyarı geçecek. 2025’ten itibaren 1.8 milyardan fazla insanın su kıtlığına maruz kalacağı tahmin ediliyor. 2050 yılına kadar ‘Fırat-Dicle Havzası’nda yüzde 10, ‘Akdeniz Bölgesi Havzaları’nda yüzde 37, ‘Konya Havzası’nda ise yüzde 70 oranında azalma olabileceği ön görülüyor.”

 

Türkiye’yi Kuraklık Bekliyor

 

“Türkiye’nin iklim değişikliğinin su varlıkları etkisine kırılganlığı çok yüksek. 22 adet akarsu kirlenmesi, 12 adet göl kirlenmesi ve 1 adet biyoçeşitlilikte azalma gibi konuları kapsıyor. Su varlığının miktarına yönelik tehditlerden oluşan 20 adedi ise 16 adet göl kuruması, 2 adet akarsu kuruması ve 2 adet yer altı sularının tükenmesi gibi sorunları içeriyor. Su varlığına erişime engel olacak 4 tehditten 2’si barajlar ve HES’lere ilişkin, diğer 2’si ise sağlıklı içme suyuna erişime dair problemi konu alıyor. Ormanlar sadece bir ağaç topluluğu değil, içerisinde çok sayıda canlının beraber yaşadığı bir ekosistem. Ormanları korumak ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan binlerce canlıya sahip çıkmak anlamına geliyor. Türkiye’de ise 21.5 milyon hektar orman alanının yüzde 48’i erozyona maruz kalıyor.”

 

Aydınlık Gazetesi - 21.03.2016, Pazartesi