21.03.2014 / 'Atatürk Orman Çiftliği'nin Tüm Alanına Durdurma!


“Ankara 5. İdare Mahkemesi”, “Atatürk Orman Çiftliği”nde yapımı süren “Başbakanlık Binası”, “Hayvanat Bahçesi” ve “AnkaPark”
projeleriyle ilgili olarak “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

'Atatürk Orman Çiftliği'nin Tüm Alanına Durdurma!

Ankara’nın tek yeşil alanıyla tarihi “SİT” alanı olan “Atatürk Orman Çiftliği” arazisinde yapımı devam eden ve kamuoyunda “Beyaz Saray” olarak bilinen “Başbakanlık Binası”yla ilgili süren davalardan kritik bir karar çıktı. “TMMOB”a bağlı “Şehir Plancıları Odası” başkanlığındaki odalar tarafından açılan davada “Ankara 5. İdare Mahkemesi”, “AOÇ”deki 33 bin 500 dekarlık alanda yapılan “Nazım İmar Planı” ve “1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı” ile “Ulaşım Uygulama Projesi”nin yürütmesini durdurdu. Projelerin “AOÇ”nin kuruluş amacına uygun olmadığı belirtilen kararın gerekçesinde şu maddelere dikkat çekildi:

Kesinlikle Uygun Değil

- “Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi”nin 13 Ağustos 2010’da onaylanan “AOÇ Alanları Nazım İmar Planı ve I. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”nın ve eki olarak onaylanan ulaşım şeması ile “Ulaşım (Yol-Kavşak vb.) Uygulama Projesi”nin planlama hiyerarşisine yönelik ilkelere uygun değil.

- Nazım imar planı tekniği ve ilkelere uygun hazırlanmamış, nazım plan kararları ile getirilen fonksiyonların dağılımı “AOÇ”nin kuruluş amacına uygun değil.

- Nazım plan kararları ile getirilen fonksiyonlar “1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı”na uygun değil. Planla getirilen ikili fonksiyonların kullanımına yönelik plan notlarında açıklama getirilmemiş, plan notları ile ilgili belirsizlikler bulunuyor.

- Ulaşım şemasının hazırlanmasında ön inceleme ve değerlendirme yapılmamış. Ulaşım şemasının hazırlanmasında bilimsel bir alt yapı bulunmuyor.

- Peyzaj ekoloji prensipleri göz ardı edilmiş, dolayısıyla imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıldı.

- Dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan; dava konusu işlemin imar planı ve uygulama projesine ilişkin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, uygulanmasının, telafisi güç zararlar doğurabileceği açıktır.

“Çalışmalar Gece Bile Sürüyor”

“Ankara 11. İdare Mahkemesi” “Başbakanlık Binası”nın da bulunduğu araziyle ilgili olarak 7 hektarlık alanı “SİT” statüsünden çıkaran “Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu Kararı”nın yürütmesini daha önce durdurmuştu. Ancak ekipler binanın yapımına devam etti. İnşaat çalışmalarına gece geç saatlerde aydınlatmalarla devam eden ekiplerin, çalışmalarını durdurup durdurmayacağı merak ediliyor.

Ankara’nın Akciğeri

Mahkeme kararı, uzmanlar tarafından olumlu karşılandı. “TMMOB Çevre Mühendisleri Odası” Başkanı Baran Bozoğlu kararı değerlendirirken, “Mahkeme tarafından verilen karardaki gerekçeler, ekolojik bütünselliğini bozacağına ve çevre sorunlarına neden olacağına vurgu yapılıyor. ‘AOÇ’ ‘Cumhuriyet’in, kalkınma mücadelemizin mirasıdır. ‘AOÇ’, Ankara’nın, Ankaralılar’ın nefesidir. ‘AOÇ’, Ankara’nın doğal yaşam alanıdır, akciğeridir. Hükümet inadından vazgeçmelidir” dedi. “Mimarlar Odası Ankara Şubesi” Başkanı Tezcan Karakuş ise devam etmekte olan 22 dava için de yürütmeyi durdurma kararı isteyeceklerini belirtti.

“Çalışmaları Durdurun”

“AOÇ”de yapılan bütün çalışmaların durdurulmuş olması gerektiğini söyleyen Karakuş, “Hukuk, ‘AOÇ’de son noktayı koydu ve talanı bitirdi. Başbakan’dan ve Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten beklentimiz, hukuku uymaları ve burada devam eden süreci durdurmalarıdır” dedi. “Peyzaj Mimarları Odası” Genel Sekreteri Redife Kolçak ise mahkemenin 4 ana başlık altında değerlendirme yaptığını vurgulayarak, “Raporda nazım imar planı, plan notları, ulaşım şeması ve kent ekolojisi açısından ders niteliğinde bir değerlendirme yapılmış” dedi.

Gazete Vatan - 21.03.2014, Cuma