21.02.2017 / Çorbanın Dumanı İyilik Tütüyor


Bursa’da, tamamı gönüllülerden oluşan bir grup, sokaktaki kimsesizlere ve soğuk havada çalışmak zorunda kalanlara her gün seyyar arabayla çorba dağıtıyor. Çorbayı içenlerin sıcak tebessümü gönüllülere yetiyor.
Çorbanın Dumanı İyilik Tütüyor
Kendilerine “Bursa Çorba Gönüllüleri” adını veren bir grup, soğuk havalarda evsizlere, sokakta çalışmak zorunda kalanlara sokak sokak dolaşarak çorba veriyor. Geçen yıl Kasım ayında sosyal medya üzerinden örgütlenen gönüllüler, ev hanımlarının sokakta yaşayanlar için çorba yapıp gönderdiğini anlattı.

Grubun ekip liderlerinden Sabri Sami Toker, sokakta çorba ikramının nasıl başladığını “Aydınlık”a anlattı: “İstanbul’da ‘Çorbada tuzun olsun’ ekibinden esinlenen arkadaşlarımız, geçen sene başlatmışlar, ben de bu sene katıldım. Amacımız soğukta dışarıda kalanların sıcak bir tebessüm etmelerini sağlamak. Bir takvimimiz var. Buna göre herkesin sorumlu olduğu günler belli. Herkes sorumlu olduğu günde, çorbanın yapılmasından dağıtılmasına kadar bütün işleri yapıyor.”

Çorba dağıtımı her gün 19.30-22.00 arasında yapılıyor. Duruma göre gecenin geç saatlerine kadar da devam edebiliyor. Sabri Sami Toker, “Nalbantoğlu Caddesi’nden başlıyoruz, Cumhuriyet Caddesi’ne, oradan pazar alanına gidiyoruz. Pazarını toplayan esnaftan, sokakta mendil satan yaşlı teyzelere, çocuklara, çöpçülere soğukta sıcak bir çorbaya ihtiyacı olan herkese çorbamızdan ikram ediyoruz. Arkadaşlarımız altgeçitleri kontrol ediyor, orada uyuyanlar varsa onlara da sıcak bir çorba veriyoruz” dedi.

Sokak Hayvanlarına da İkram Ediyorlar

İkramdan kedi ve köpekler de payını alıyor. Gönüllüler karton kutudaki çorbanın içine ekmek doğrayıp sokak hayvanlarına da veriyor. Hava şartları ne olursa olsun dağıtımı aksatmadıklarını belirten Toker, “Yağmur, kar, çamur demeden Kasım ayından beri aralıksız her gün çorba dağıtıyoruz. 30 kişilik kemik bir kadromuz var. Seyyar araba ile sokak sokak gezerek elimizden geldiğince bu soğuk havalarda insanların içini ısıtmaya çalışıyoruz. ‘Çorba ikram ediyoruz’ dediğimizde mutlu oluyorlar. Nisan ayına kadar devam edeceğiz” diye konuştu. Tek arabayla dağıtım yapan ekibe, bir aşevinin desteğiyle iki araba daha eklenecek. Böylece hastane bahçesi ve terminalde de çorba ikramı başlayabilecek.

Hiçbir maddi beklentilerinin olmadığını belirten Toker şöyle konuştu: “Çorbayı genelde gönüllü insanlarımız veya esnafımız yapıyor. Sosyal medya üzerinden bizi gören ev hanımları bugünkü çorbayı ben yapabilir miyim diyor. Ekmeği ve çorbayı koyduğumuz karton kaseleri de eşimiz ve dostumuzla hallediyoruz. Maddi yardımı kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz para değil, gönüllü insan istiyoruz. Dağıtım konusunda bizlere yardımcı olacak insanlara ‘Çorbada sizin de tuzunuz bulunsun’ diyoruz ve bize katılmalarını bekliyoruz.”

Aydınlık Gazetesi - 21.02.2017, Salı (Müjde Oktay)