21.02.2014 / Kuraklık Kapıda


Bu yıl yeterli miktarda yağış düşmemesi nedeniyle barajlardaki sular tükenme noktasına geldi. Kuraklık İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan “Alibeyköy Barajı”nı da vurdu. Geçtiğimiz yıllarda tamamına yakını suyla dolu olan barajın şimdi ise büyük bir kısmı kurumuş durumda. Barajın dolu olduğu zamanlarda bir kısmı sular altında kalan tarihi su kemerinin ise tamamı görünür durumda. Kemere yakın yerlerde toprak kuraklık nedeniyle çatlarken, kemerden uzaklaştıkça küçük su birikintileri ve yeşillikler dikkat çekiyor.

Kuraklık Kapıda 

‘Meclis’te Araştırılsın’

 

Kuraklık riskine karşı uyaran “CHP” İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kuraklık ve kuraklığın tarımsal üretimde yol açabileceği kayıplara karşı alınabilecek önlemlerin araştırılması amacıyla “Meclis” araştırması açılmasını istedi.

 

Barajlardaki doluluk oranındaki düşmeye dikkat çeken Türeli, “2013 yılında Türkiye’nin aldığı yağış miktarının geçmiş yıllardaki ortalamanın yaklaşık yüzde 13 altında gerçekleştiği uzmanlar tarafından hesaplanıyor. 2014 yılında ise beklenen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının yüzde 25-30 altında kalacağı tahmin ediliyor. Bu da, bu yıl ülkemizin ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Su kaynaklarıyla ilgili yapılan ölçümler de bunu kanıtlıyor” diye konuştu.

 

Aydınlık Gazetesi - 21.02.2014, Cuma