19.12.2017 / Çatalağzı Alarm Veriyor


Bölgedeki termik santral ünitesi sayısının 9’a çıkarılması planlanıyor. “Çatalağzı”nda hava kirliliği son 1 yılda sınır değerleri 122 gün aştı. “Çevre Mühendisleri Odası” Başkanı Bozoğlu, “806 futbol sahası büyüklüğünde kül depolanacak. Çevre ve insan sağlığı tehlikede” dedi.
Çatalağzı Alarm Veriyor
Zonguldak’ın “Çatalağzı” beldesinde hava kirliliği sınır değeri aştı. “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”nın ölçümlerine göre kansere neden olan partikül madde 10 değeri, son bir yılda 122 gün, olması gerekenin üzerine çıktı. “TMMOB Çevre Mühendisleri Odası” (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Zonguldak “Çatalağzı”nda termik santrallerden kaynaklı büyük bir çevre felaketi yaşandığını, buna rağmen bölgedeki 7 termik santral ünitesinin sayısının 9’a çıkarılacağını belirtti. Bozoğlu yetkilileri çevre için önlem almaya çağırdı.

7 termik santralin faaliyet gösterdiği “Çatalağzı”nda hava kirliliği sağlığı tehdit ediyor. “Çevre Mühendisleri Odası” Başkanı Bozoğlu, dün “Çatalağzı”nı ziyaret etti. Deniz doldurularak yapılacak “Detes Termik Santrali” ve “Çates” ilave ünitesi ile birlikte “Çatalağzı”nda 806 futbol sahası büyüklüğünde kül depolama sahası planlandığını söyledi. Bozoğlu, “Çatalağzı’nda sadece hava değil, toprak, dereler ve deniz de kirlendi.Yeni santraller çevresel krizi daha da derinleştirecek” dedi.

Bölgenin yaşanamayacak hale gelmek üzere olduğunu belirten Bozoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yeni santral demek devasa kül ve atık problemi demek. Planlanan 2 tesis daha var. ‘Çates’e ilave ünite yapılarak kapasitesi arttırılacak. Deniz doldurularak 160 megawattlık “Detes Termik Santrali” yapılacak. Sorun sadece denize verilecek sıcak suyun deniz ekosistemini yok etmesi değil; aynı zamanda yeni bir beton yapının denize yapılması hedefleniyor. Bu tesisten ciddi kül miktarı çıkacak. Zaten beldenin birçok yerinde tehlikeli atık ve termik santralden kaynaklı küller, yaşam alanlarına dökülüyor. Kül depolama sahaları bu bölgede çok yoğun bir kirletici etkiye sahip. Yeni planlanan ünitelerle birlikte ‘Çatalağzı’nda 806 futbol sahası büyüklüğünde kül depolama sahası açılacak. Bunlar çok uçucudur. Dolayısıyla rüzgar ve yağmurla çevreye yayılma ihtimali var. Türkiye’nin artık bu geri teknolojiden vazgeçmesi; yenilenebilir, temiz enerji sistemlerine geçmesi gerek.”

Bozoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”nın tepkiler nedeniyle kurduğu mobil hava kirliliği ölçüm istasyonunun verilerinin kamuoyu ile paylaşılmamasını da eleştirdi.

2 Bin 876 Erken Ölüm

Zonguldak’ta ihtiyaç nedeniyle bir onkoloji hastanesi kurulduğunu belirten Bozoğlu, “Verilere göre Türkiye’de 2 bin 876 erken ölüm termik santrallerden kaynaklı. 3 bin 821 kronik bronşit vakası da bu durumla ilişkili” dedi.

Aydınlık Gazetesi - 19.12.2017, Salı