19.09.2013 / Domatesleri İthal Böcekler Koruyacak


Mersin’in Erdemli İlçesi’nde, üreticiler örtü altı sebze yetiştiriciliğinde tehdit oluşturan beyaz sinek ve kırmızı örümceğe karşı biyolojik mücadelede avcı böcekleri kullanmaya başlandı.

Domatesleri İthal Böcekler Koruyacak 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker, ilçede 25 bin dekar alanda 500 bin tona yakın domates üretildiğini ve ülkenin domates ihtiyacının büyük bir bölümünün Erdemli’den karşılandığını söyledi. Son yıllarda beyaz sinek ve kırmızı örümceklerin ürünlere ciddi zarar verdiğini belirten Türker, “Avcı böceklerle üreticilerimiz yüzde 80 oranında ilaç masrafından kurtuluyor” dedi. İspanya’da üretilen avcı böceklerin ithal edildiğini belirten Türker, böceklerin domates fidelerine bırakıldığını, fidede oluşan beyaz sinek, kırmızı örümcek zararlılarını yok ettiğini anlattı.

 

Devlet Destekli Böcek

 

Önceki yıllara oranla avcı böcek kullanımının arttığını belirten Türker, “Geçen yıl 7 dekar alanda avcı böcek kullanılırken bu yıl bu rakam 30 dekar alana çıktı. Çiftçilerimizin avcı böcek kullanımını arttırmak ve ilaçsız üretimi sağlamak amacıyla avcı böcek için dekar başına 330 lira devlet desteği de yapılmaktadır” dedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 19.09.2013, Perşembe