19.06.2017 / Kene Hakkında Yanlış Bilinenler


“Cumhuriyet Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı” öğretim üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, vücuda tutunan kenenin yanlış yöntemlerle çıkarılmaya çalışılmasının taşıdığı hastalıkları bulaştırma riskini arttırdığını söyledi. Kenenin taşıdığı virüsle insana geçen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” (KKKA) hastalığının bulaşmaması için uzman eller tarafından tutunduğu yerden çıkarılması gerekiyor. Aynur Engin, “KKKA” virüsü taşıyan kenelerin özellikle Sivas’ın da içinde yer aldığı “Kelkit Vadisi” civarında fazlaca görüldüğüne işaret etti. Engin, “KKKA hastaları önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da var. Bu yıl 20 kişi, ‘KKKA’  ön tanısıyla bize başvurdu. Bunlardan 8’inin sonucu pozitif geldi. Servisimizde de bir hastamız bu tanıyla tedavi görüyor” dedi.
Kene
Yağ Dökmek Çözüm Değil

Yaz dönemlerinde “KKKA” vakalarıyla keneyi vücuttan çıkarma yöntemlerinin de gündeme geldiğine değinen Doç. Dr. Engin, şu uyarılarda bulundu:

“Son zamanlarda kenenin üzerine zeytinyağı, nane yağı ya da başka bir takım yağlar dökülerek çıkarıldığını duyuyoruz. İnsanların ve hayvanların üzerindeki kenelerin üzerine zeytinyağı ve nane yağı dökünce kenenin boğulup bıraktığı şeklinde düşünüp bu yöntemleri kullananlar var. Yıllardır da keneye sigarayla, ateşle ya da sıcak bir şeyle dokunulduğunda kene bırakır denilir. Bunların hiçbirine itimat etmemek gerekiyor. Kene eğer hastalığı yapan bu virüsü taşıyorsa ve kişiyi ısırdıysa bu sırada virüsü vermemiş olabilir, ama eğer bu yöntemlerle kusturulursa tükürüğündeki virüsü vermediyse de veriyor.”

Aydınlık Gazetesi - 19.06.2017, Pazartesi