19.03.2014 / Milli Parkları Talan Edecek Düzenleme


İçme Suyu Tesisi İçin, Gelişme Planı Şartı Kaldırıldı

Milli Park 

İktidarın, içme suyu tesisi yapımını kolaylaştırma bahanesiyle “Milli Parklar Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklik, “Milli Parklar”ın varlığını tehdit edecek yeni bir süreci başlattı. Uzmanlara göre düzenleme, “Milli Parklar”ın talanı için yol olacak.

 

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı”nın “Milli Park Parklar Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklik “Resmi Gazete”de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle yönetmeliğe şu ifadeler eklendi:

 

“Ancak; içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arzeden tesisler için uzun devreli gelişme planı/gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına/gelişme planlarına işlenir.”

 

Bu düzenlemeye göre, “Milli Parklar”a yapılacak içme suyu tesislerine verilecek onayların en kritik şartı olan “Gelişme Planı” artık devre dışı kalıyor. Örneğin, “Manyas Kuş Cenneti”, “Fırtına Deresi”, “Hemşin Deresi” gibi akarsuları içinde barındıran “Kaçkar Dağları Milli Parkı” veya “Kayseri-Adana-Niğde Üçgeni”nde yer alan ve içinde buzul gölleri ve “Kapuzbaşı Şelaleleri” gibi önemli su kaynaklarını barındıran “Aladağlar Milli Parkı”na artık, bir plan dahilinde tesis yapma zorunluluğu yok.

 

İstisnalara Yenileri Eklenir

 

Halen “Türkiye Ormancılar Derneği” ikinci başkanlığı görevini yürüten, “Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı” Genel Eski Müdürü A. Hüsrev Özkara, yapılan düzenlemeyi “Aydınlık”a değerlendirdi. “Milli Parklar”daki gelişme planlarının, büyük önem taşıdığını ve bu alanların “Milli Park” özelliğinin korunabilmesi için mutlaka korunması gereken alanlarda nasıl hareket edilmesi gerektiğinin bu planlarla belirlendiğini kaydeden Özkara şöyle konuştu:

 

“Gelişme planları, ‘Milli Parklar’ın korunabilmeleri, varlığını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en önemli unsur. Bu şart ortadan kalktığında, ‘Milli Parklar’ın varlığı tehdit altında olacak. Yapılan yönetmelik değişikliğindeki ‘su tesisi’, yapılmak istenen işin bahanesi. Bu tür istisnaların ardından, ‘Milli Parklar’ın talanı gelecek. Bugün su tesisi denecek, yarın karşımıza başka istisnalar getirilecek. Sonuçta, milli parklarımız korumasız bırakılacak.”

 

Aydınlık Gazetesi - 19.03.2014, Çarşamba