19.03.2014 / Bu Kafeyi Şizofreni Hastaları İşletiyor


Balıkesir’de şizofreni hastalarının işlettiği “Mavi At” isimli kafeterya törenle açıldı. Kafeteryayı “Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi”nde tedavi gören 14 şizofreni hastası çalıştıracak.

Kafe Mavi At 

“Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi” Doktoru pskiyatr Umut Karasu, 1 yıl önce, “İş Kur Müdürlüğü”, “Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü” ve “KOSGEB Balıkesir Müdürlüğü” ile birlikte gerçekleştirdikleri projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde, ağır psikiyatrik rahatsızlığı olan hastalarımızı tamamen toplumun içerisinde, hayata katarak tedavi etmek için çalışıyoruz. Sadece ilaçla, hastaneye yatırarak tedavi değil onlarla birlikte toplumun içerisinde rehabilite olmalarına katkı sağlamak için çalışıyoruz. 20 hastamıza iş yeriyle ilgili “Girişimcilik Eğitimi” aldırdık. Hastalarımıza 30 bin lira hibe yardımında bulunuldu. Bu çalışmaların meyvesini “Mavi At Cafe”yi açarak gördük. Hastalarımız ve aileleri cesaret etti, 14 hastamız burada çalışmaya başladı. 5’i tam zamanlı, 9’u vardiyalı çalışacak. Hastalarımızın tamamı sigortalı” diye konuştu.

 

Pskiyatr Dr. Umut Karasu, “Mavi At”ın psikiyatride şizofreni hastalarının özgürlüğünün sembolü olduğunu hatırlatarak geçmişte İtalya’da bulunan bir “Akıl Hastanesi”nin hastaların toplum içinde tedavisi edilmesi için yıkıldığını ve yerine mavi boyalı bir at heykeli yapıldığını belirtti. “Mavi At”ın açılış kurdelesini çalışanlarla birlikte kesen Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, kendisine ikram edilen künefe karşılığında 100 TL ödedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 19.03.2014, Çarşamba