18.10.2016 / Bartınlılar 1460 Davacı Arıyor


Fatih Sultan Mehmet’in “Çeşmi Cihan”ı Amasra’yı korumak için “Bartın Platformu”, dava kampanyası başlattı. Hedef, Amasra’da termik santral kurmak isteyen “HEMA”nın elde ettiği “ÇED Olumlu Kararı”nın iptali için harekete geçmek...

Geleceğin İçin Dava Aç! 

“Bartın Platformu” üyeleri, “Hükümet Caddesi Eski Belediye Önü”nde “Bartın Standı” açtılar, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasını “Bartın Platformu” adına “Bartın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası” üyesi Yıldıray Erdoğan okudu. Erdoğan, “Amasra halkı Amasra’da yapılmak istenen ‘Hema Termik Santrali’ne karşı olduğunu defalarca belirtmiş, binlerce kişinin katıldığı mitingler yapmış, termik santralle ilgili yapılmak istenen 9 ayrı ‘ÇED’ halkın katılımı toplantısını yine binlerce kişinin katılımıyla yaptırtmamıştır” dedi ve bugünkü durumu özetledi:

 

42 Bin Dilekçeyi Dikkate Almadılar

 

“Bartın Amasra halkının termik santral yaptırmamak için sürdürdüğü termiksiz yaşam mücadelesi tüm ülkede örnek olmuş ve ulusal ve uluslararası medyada yer almıştır. Bartın-Amasra halkının sesini tüm dünya duymuşken Ankara’daki bürokrat ve siyasiler bu sese kulak tıkamıştır. Hepsinden öte 2014 yılındaki on günlük ‘Nihai ÇED Raporu’ askı sürecinde Amasra’da yapılmak istenen termik santrale karşı 42 bin ayrı dilekçe veren Bartın Amasra halkının bu güçlü çığlığı, Türkiye’de ilk kez ‘ÇED’ kararlarına karşı böyle büyük bir itiraz yaşanmasına rağmen göz ardı edilerek ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ tarafından dosyası iki yıl rafta bekletildikten sonra 10 Ekim 2016 tarihinde santral için ‘ÇED Olumlu’ kararı verilmiştir. Bu kararı yöre insanlarımız için bir müjde olarak yaymaya çalışan ve termik santrali yöreye yararlı bir şeymiş gibi göstermek için rüşvetler dağıtan şirketten başka bu habere sevinen kimse yoktur.”

 

Binlerce Davacı Hak Arayacak

 

Yıldıray Erdoğan, mücadelenin bitmediğini vurguladı ve önlerindeki hedefi açıkladı:

 

“Bartın Platformu ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için hukuksal mücadeleyi ‘ÇED Olumlu’ kararı çıktığı gün başlatmıştır. ‘Bartın Platformu’ olarak; tıpkı ülkede daha önce hiç yapılmayanı yapmışsak ve 42 bin ayrı itiraz dilekçesini ‘ÇED’ sürecinde Bakanlığa ulaştırmışsak, şimdi de binlerce davacıyla hakkımızı arayacağız. İlk hedefimiz 1460 davacı ile dava açmaktır. Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında ‘Çeşmi Cihan’ (Dünyanın Gözü) olarak adlandırıp hayran olduğu ve bir tek top atışı yapmaya kıyamadan anahtarını çatışmasız teslim aldığı Amasra’nın tarihi değerini vurgulamak için ilk hedef olarak bu sayıyı seçtik. Fakat halkımızın dava açma konusundaki yoğun ilgisini gördükçe bu sayıyı oldukça aşacağımızı düşünüyoruz.”

 

Gönüllü Avukatlar Bakacak

 

Erdoğan, açıklamasında Amasra-Bartın halkına “Hema Termik Santrali” için verilen “ÇED Olumlu” kararının ne anlama geldiğini ve bu karara açacağımız davaya vatandaşlarımızın nasıl katılabileceğini anlatacaklarını da duyurdu. İlçenin çeşitli merkezlerinde açılan masalarda, 8 Kasım 2016 tarihine kadar kampanyayı sürdüreceklerini kaydeden Erdoğan, Bartınlılara bu süre içinde notere gitmelerini, davayı gönüllü olarak üstlenen avukatlarına vekalet vermelerini istedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 18.10.2016, Salı (Necdet Aydemir)