18.04.2018 / Şeker’e HES Yargıda


Biyoçeşitlilik açısından en zengin 100 orman arasında yer alan “Yenice Ormanları”nda yer alan “Şeker Kanyonu”na hidroelektrik santrali (HES) projesi yargıya taşındı. “Şeker Kanyonu”na yapılması planlanan “HES”e karşı bölge halkı tek yürek oldu.
Şeker Kanyonu
Yenice eski belediye başkanı Mustafa Akay’ın sözcüsü olduğu “Yenice Platformu” “Şeker Kanyonu”nda “HES”e karşı birkaç koldan mücadele yürütüyor. Yenice’nin gözbebeği, turistlerin gözdesi kanyonda yer alan kayaların “HES” için delinmesine bölge halkı da karşı. Platformun çalışmalarına muhtarlar da destek veriyor. Mustafa Akay, Av. Hüseyin Aksoy aracılığıyla “Kastamonu İdare Mahkemesi”ne suların firma tarafından süresiz kullanımına ilişkin kararın iptali için dava açtıklarını açıkladı. Yargıya başvuran platform üyeleri diğer yandan kanyonun “Doğal SİT Alanı” ilan edilmesi için de imza kampanyası düzenledi. Üniversitelerden öğretim üyelerinin katkılarıyla düzenlenen imza metni köy köy dolaştırıldı. Bölgedeki muhtarlardan destek sağlandı. Ayrıca belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, meslek odaları başkanları, tüm siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütü başkanları da imza atarak bölge halkına destek verdi. İmzalar önceki gün “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”na gönderildi.

Akay yaptığı açıklamada, “Yenice halkı kanyona ‘HES’ yapılmaması için yaklaşık üç aydır mücadele ediyor. Davamızın olumlu sonuçlanacağını umuyoruz. Diğer yandan konu Mayıs ayına kadar ‘İl Genel Meclisi’ndeki komisyonlarda incelenecek. ‘İl Genel Meclisi’nden de bir karar çıkacak. Bu konuda mücadeleye ve sularımızı özgür akıtmaya devam edeceğiz. Sularımızı uluslararası şirketlere yedirmeyeceğiz” dedi.

Aydınlık Gazetesi - 18.04.2018, Çarşamba