18.03.2014 / Böylesi Hiç Görülmedi!


Bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi...

Böylesi Hiç Görülmedi! 

Güney Kore’de, nesli tükenme tehdidi altında olan canlılar bilim kurgu filmlerini anımsatan bir projeyle koruma altına alınacak. “Samoo Mimarlık ve Mühendislik Firması”nın başını çektiği proje kapsamında, Güney Kore’nin en çok canlı türü barındıran “Yeongyang-gun Vadisi”ne biyolojik cam kubbeler inşa edilecek.

 

“Yeongyang-gun”daki tepelerin eteklerine inşa edilmesi planlanan cam kubbeler, korunması amaçlanan canlıların üreyip doğaya salınması öncesinde ekosistemden ayrı tutulmasını sağlayacak. Kuşların adapte olabileceği yüksekliğe sahip olacak cam kubbeler, aynı zamanda balık, tilki, kaplumbağa ve geyik gibi birçok canlı türü barındıracak.

 

2016’da Tamamlanacak

 

Nesli tehlike altındaki canlılar için oluşturulacak ulusal araştırma merkezi, idari tesisler ile araştırmacıların kullanacağı iki ayrı bölüme de sahip olacak. Merkezde, tehlike altındaki bitki türlerinin korunması için de araştırmalar yapılacak.

 

Doğal aydınlatmanın yanı sıra güneş ve jeotermal enerjiden yararlanılacak olan araştırma merkezi, “Yeongyang-gun” dışında sadece Güney ve Kuzey Kore arasındaki askeri bölgede yaşama şansı bulan hayvanların ömrünü uzatmayı amaçlıyor. İnşasına Aralık ayında başlanacak biyolojik cam kubbeler 2016’da tamamlanacak.

 

Gazete Vatan - 18.03.2014, Salı