17.12.2015 / Pazarlar Kapatıldı Ahırlar Karantinada


Hayvancılık sektörünü tehdit eden şap hastalığı yeniden kendini gösterdi. Hayvancılığın merkezi konumunda olan çok sayıda ilde hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı. Bakan Çelik yeni tip virüsün söz konusu olduğunu söyledi.

Ahırlar Karantinada 

Hayvancılığa darbe vuran şap hastalığı yeniden gündeme geldi. “Asya 1 Virüsü” veya “Nepal Şapı” olarak da tanımlanan bu hastalık ilk olarak Van’da görüldü. Birkaç ay içinde de yayıldı. Kars, Çorum, Kırşehir, Denizli, Aksaray, Kırıkkale, Bursa, Samsun, Burdur, İsparta’da uygulanan karantina önlemleri gereği hayvancılık sekteye uğradı. Hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı. Virüsün Türkiye’ye ithal hayvanlarla ya da Suriye sınırından kaçak giren hayvanlarla taşındığı ifade ediliyor. Bu virüsün Türkiye’de ilk kez görüldüğü belirtiliyor.

 

Çok Hızlı Yayılıyor

 

“Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği” Başkanı Veteriner Hekim Bekir Kayan, “Bu Türkiye’de ilk defa görülen bir virüs tipi. Hayvancılık sektörüne vereceği zarar en az yüzde 10. Aksaray’da 230 bin hayvan var. Yüzde 10 zarar 23 bin hayvanın ölmesi anlamına geliyor. Şu an piyasada yaygın bir şekilde aşılama yapılıyor. Bu aşının etki etmesi 15-20 gün sürüyor. Bu süre zarfında bu bölgeler kontrol altına alındığında bu durum kapatılabilir ancak virüs çok çabuk yayılıyor” dedi. Hastalığın hayvanlarda yüksek ateşe neden olduğunu söyleyen Kayan, yüksek ateşin buzağıları hiçbir belirti göstermeden kalp kriziyle öldürdüğünü söyledi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yeni tip virüs bilgisini doğruladı. Çelik, “29 Eylül’den bugüne kadar hastalığın tespit edildiği mihrak sayısı 217’ye ulaştı. Bu mihrak sayısının 117’si söndürüldü, 100 mihrak aktif durumda. Yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandı. 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve bütün illere sevk edildi” dedi.

 

Belirtileri Neler?

 

Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda ilk belirti vücutta içi su dolu kabarcıklar. Uyuşukluk, iştah kaybı, topallık, sütten kesilme de belirtiler arasında yer alıyor. Hasta hayvanın ağzından salya akıyor. Ateş 40-41 dereceyi buluyor. Hayvanda ağız şapırdatması, sütten kesilme, dilinde ve diş etlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri görülüyor. İlerleyen zamanlarda hayvanın ayak tırnak aralarında, memelerinde, boynuz diplerinde, burnunda enfekte yaralar oluşuyor.

 

Aydınlık Gazetesi - 17.12.2015, Perşembe (Sinem Gülcan)