17.10.2016 / İklim Değişikliği Küçük Çiftçiyi Vurdu


“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü” (FAO)
bu yıl “Dünya Gıda Günü” temasını “İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli” olarak belirledi. Türkiye’de ise gıda egemenliği çok uluslu şirketlerin güdümüne girerken, girdi maliyetlerindeki artışla beraber değişen iklimin de etkisiyle küçük ölçekte tarım yapan çiftçiler tarlalarını boş bırakmaya yöneldi.

Çaresiz Çiftçi 

“CHP”nin Ziraat Mühendisi milletvekili Orhan Sarıbal, “FAO”nun saptamasının doğruluğuna işaret ederek, “Ancak vahşi kapitalizmin nimetlerini ellerinde tutan ülkeler yine dünyayı kirletmeye, gıdayı hegemonya aracı olarak kullanmaya ve sömürmeye devam edeceklerdir. Kendi topraklarını kirleten egemen güçlerin yoksul ülkelerin topraklarına göz dikmeleri ise bir başka yok oluşu birlikte getirecektir. ‘AKP İktidarı’nın uyguladığı yanlış tarım politikalarından dolayı son 15 yılda çiftçilerin 27 milyon dekar tarım alanını ekmektem vazgeçtiği Türkiye’nin Sudan’dan arazi kiralaması başka bir ironidir” dedi.

 

İklim 800 Milyon Aç İnsanı Etkiliyor

 

İklim değişikliğinin, gıda güvenliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Sarıbal, “Kronik yetersiz beslenmeden etkilenen 800 milyon insanın birçoğunu, yüksek sıcaklıklardan ve iklimle ilgili afetlerden en çok zarar gören kesim olan küçük ölçekli çiftçiler oluşturmaktadır. İklim değişikliği dünyanın en yoksul kesimlerini en sert şekilde etkilemektedir” ifadesini kullandı.

 

Küçük Çiftçi Desteklenmeli

 

İklim değişikliğine uyum sağlamanın geleceğimiz açısından çok önemli olduğunu belirten Sarıbal, “Bunun için iklim değişikliğinden en fazla etkilenen yoksul çiftçileri, kuraklığa ve diğer felaketlere karşı desteklemek gerekir. Tarım ve gıda üretimini iklim değişikliğine uyarlarken sürdürülebilir bir yol izlemek gerekir” diye konuştu.

 

Sarıbal ayrıca gıda piyasasındaki çok uluslu şirketlere de dikkat çekti.

 

Aydınlık Gazetesi - 17.10.2016, Pazartesi