17.08.2017 / ‘Kentsel Dönüşümün Önceliği Yaşam Güvenliği Olmalı’


“Tüketiciyi Koruma Derneği” (TükoDer)
Genel Başkanı Koçal, beklenen “Marmara Depremi”ne ilişkin yaptığı açıklamada “Depremi bahane ederek kentsel dönüşüm adı altında yeni bir rant kapısı açıldı. Kentsel dönüşümün, rantsal dönüşüm olarak düşünülmesinden vazgeçilmelidir” dedi.

Koçal, Aziz
“TükoDer”
Genel Başkanı Aziz Koçal, 1999 depreminin yıldönümü nedeniyle İstanbul’da basın açıklaması düzenledi. Deprem toplanma alanlarının imara açıldığını hatırlatan Koçal, şöyle devam etti:


“Yetkililere soruyoruz! Türkiye ve İstanbul’da ne kadar deprem toplanma alanı vardır? Ne kadarı deprem toplanma alanı statüsünden çıkarılmıştır? Bu alanlara ne olmuştur? Ne kadar alana ‘AVM’ ve rezidans yapılmıştır? Buralar kimlere verilmiştir? Tüketicinin bilgilenme hakkı evrensel bir haktır. Bu bilgilerin kamuoyu ile, her biri tüketici olan halkla paylaşılması gerekmektedir. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı kapsamında vatandaşın hayatını tehlikeye atmaktan yetkililer vazgeçmelidir.”

Kentsel dönüşümün tüketiciler yerleşik düzenden uzaklaştırılmadan hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Koçal, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Tek hedef tüketicinin sağlıklı bir çevrede, güvenli bir konutta yaşamasının sağlanması ve depreme karşı sağlam binaların yapılması olmalıdır. Kentsel dönüşümün, rantsal dönüşüm olarak düşünülmesinden vazgeçilmelidir.”

Aydınlık Gazetesi - 17.08.2017, Perşembe