17.06.2017 / Çölleşmeye Karşı Acil Tedbir Alınmalı!


“Türkiye Ziraat Odaları Birliği” (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü” nedeniyle bir açıklama yaptı. Çölleşmenin, dünyanın sonunu getirdiğini belirten Bayraktar, “Kurak alanların bozulması nedeniyle çölleşen alanlar, Türkiye’nin 46 katı büyüklüğüne, 3,6 milyar hektar alana ulaştı. Kuraklık ve çölleşme 110 ülkede 1,2 milyar nüfusu etkiliyor” dedi.
Bayraktar, Şemsi
Çölleşme Riski

Bayraktar, “Tarım alanlarımızdaki çoraklaşma, ormanlık ve mera alanlarımızdaki tür çeşitliliğinin ve doğal yapının bozulması, yanlış arazi kullanımından kaynaklanan betonlaşma ve toprak kirliliğinin devam ediyor olması, birkaç yüzyıl önce 'İç Anadolu’yu kaplayan ormanların bugün olmaması ülkemizin çölleşme riskinin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca nüfus artışına paralel olarak gıda, toprak ve suya olan talebin artması, zenginleşmeyle insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi doğal kaynaklar üzerinde baskı yapmakta, bu da çölleşmenin bir başka nedenini oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Hatalı Sulama”

Ülkemizde erozyondan kaybedilen toprağın yılda 168 milyon ton olduğuna, işlenen tarım alanlarının yüzde 59’unun, çayır-mera alanlarının yüzde 64’ünün ve orman-maki alanlarının yüzde 54’ünün çeşitli derecelerde erozyona maruz kaldığına dikkat çeken Bayraktar, “Kuraklığa karşı acil tedbir alınması zorunludur” dedi.

Aydınlık Gazetesi - 17.06.2017, Cumartesi