16.11.2015 / Zonguldak’ta Termik Santral İsyanı


Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı “Çatalağzı” beldesindeki termik santrallar protesto edildi.

Termiksiz Bir Gelecek İstiyoruz 

“Yaşanabilir Zonguldak ve Bartın Platformları” ile “Yuva Derneği” üyesi bir grup, “Çatalağzı” beldesindeki özel bir termik santralın önünde toplandı. Burada slogan atan gruptakiler, “Zonguldak yeni termik santral istemiyor”, “Türkiye termik santrallara ‘dur’ de” ve “G20 iklim için harekete geç” yazılı pankart taşıdı.

 

“Tema Vakfı Zonguldak Şubesi” Başkanı ve “Yaşanabilir Zonguldak Platformu” sözcüsü Berran Aydan, yaptığı açıklamada, “Çatalağzı”nda termik santralsız bir gelecek istedikleri için toplandıklarını söyledi. Zonguldak’tan başlayarak Bartın’ın Amasra ilçesine kadar 78 kilometrelik sahil şeridinde 13 yeni termik santral yapımının planlandığını söyleyen Aydan, “Bunlar da yapılırsa artık bölge yaşanabilir olmaktan çıkacak. Termik santrallar aynı zamanda tüm yaşamı tehdit eden ve iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının temel kaynağından biri. Bizler yaşanabilir Zonguldak için termiksiz bir gelecek istiyoruz” diye konuştu.

 

Gruptakiler, 3 Kasım’da, termik santrala giden karayolunda kamyonun altında kalan Havva Celep (57) ve kızı Mürvet Gören’in (38) yaşamını yitirdiği yere karanfil de bıraktı.

 

Aydınlık Gazetesi - 16.11.2015, Pazartesi