16.11.2015 / Sinop’a Nükleer Santral Komşuları da Endişelendirdi


Sinop’a nükleer santral yapılmasının yol açabileceği sorunlara dikkat çeken “Türkiye Barolar Birliği”ne uluslararası hukuk platformlarından destek geldi.

Nükleer Santral 

Türkiye’deki ikinci nükleer santralın Sinop’ta yapımını öngören uluslararası anlaşmanın Nisan ayında yürürlüğe girmesi üzerine “Türkiye Barolar Birliği” çevre ülkelerin ve Japonya’nın barolarına birer mektup göndererek nükleer tehdide karşı dayanışma çağrısında bulundu. “TBB” Başkanı Metin Feyzioğlu imzalı mektuplarda, nükleer santralların Türkiye ve bölgenin geleceği için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek, “Türkiye, enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak kapasiteye fazlasıyla sahiptir” görüşü dile getirildi. Mektupta ayrıca, nükleer santralın yapımını öngören uluslararası anlaşmaya karşı yargı yolunun kapalı olduğu hatırlatıldı ve olası bir çevre felaketinin yaşanmaması için hukuksal zeminde işbirliği çağrısı yapıldı.

 

Japonya: Dayanışalım

 

“Türkiye Barolar Birliği”nin çağrısına en kritik cevap Sinop’ta kurulacak nükleer santralın yapımını üstlenen Japonya’dan geldi. Cevap mektubunda Türkiye’nin endişelerini çok iyi anladıklarını ifade eden “Japonya Barolar Birliği”, 2011 yılında meydana gelen depremden sonra Japonya’nın nükleer santral ihracatına ilişkin politikasını derhal askıya alması konusunda Japon hükümetine çağrıda bulundukları bilgisini vererek, “Türkiye Barolar Birliği” ile dayanışmaya açık oldukları mesajını verdi.

 

Bulgaristan: Endişeliyiz

 

“Bulgaristan Barolar Birliği”nden gönderilen destek mektubunda da “Çernobil” faciası dolayısıyla Bulgaristan halkının nükleer santral kurulması fikrine kati bir şekilde karşı olduğu belirtilerek, “Komşu ülke olarak, muhtemel bir nükleer kazadan biz de endişe duymaktayız” denildi.

 

Gürcitan: “Karadeniz”i Etkiler

 

Sinop’ta kurulacak bir nükleer santralın “Karadeniz Bölgesi”ndeki tüm ülkelerin çevre güvenliğini tehdit edeceğine dikkat çeken “Gürcistan Barolar Birliği” de gönderdiği mektupta, santral yapımını kınadıklarını açıkladı.

 

Aydınlık Gazetesi - 16.11.2015, Pazartesi