16.11.2015 / Marmara Denizi’nde Toplu Kıyım


İnsanların ihmalleri ve yanlış avlanma sebebiyle hem mercanların hem de balıkların birçoğunun yok olduğunu ortaya çıkaran araştırma, “Marmara Denizi”nin büyük bir tehlike altında olduğunu gösterdi.

Marmara Denizi'nde Toplu Kıyım 

Mercanların bulunduğu habitat “Akdeniz”de en önemli ikinci habitat. Ekosistemin içinde buna bağlı pek çok canlı yaşıyor. Balıkların üremesinde önemli bir etkisi var. Mercanlara zarar verildiğinde burayı ev gibi kullanan bütün canlılar olumsuz etkileniyor. Bir mercanın yerine gelmesi ise 10-20 yıl alıyor.

 

Sahilleri Doldurma ve Kirlilik

 

“İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi” Araştırma Görevlisi Nur Eda Topçu Eryalçın “Prens Adaları”nda ve güneydeki “Marmara Takımadaları”nda bulunan mercanlarla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre mercan kayıpları yüzde 50’yi aştı. Konuyla ilgili olarak “Aydınlık”a konuşan Eryalçın, şunları söyledi:

 

“Yetkililere, mercanların korunması gerektiğini belirttik. Biz burada bulunan mercan türlerini belirledik. Çalışmalarımız tamamlandı. Fakat koruma gibi bir durum olmadı. Geçen seneye kıyasla mercan sayısında inanılmaz bir azalma var. Mikro alg dediğimiz küçük mikroskopik yosuncuklar aşırı üreme gösterdi. Bunlar çökünce oksijeni tükettiler. Onun dışında son zamanlarda sahilleri doldurma işleri var. ‘Yassıada’da inşaat başladı, bunların hepsi ortama parçacık soktu. Bunlar çökerken tortu oluşturduğu için mercanların ölmesine neden oldu. Mercanlar ortamdaki mikroplarla baş edemedi, dokularında bozulma meydana geldi. Toplu mercan ölümleri bizim sularımızda bu kadar büyük çaplı görülmemişti. Örneğin ‘Batı Akdeniz’ yani İtalya, Fransa kıyılarında yani sığ sulardaki topluluklarda toplu ölüm vakaları küresel iklim değişikliği sonucu aşırı sıcak yazlardan olmuştu. Bizde toplu ölümlerin sebebi ise sıcaklık değil kirlilik, aşırı partikül yüklenmesi.”

 

“Kurbağalıdere”nin Etkisi Olabilir

 

Öte yandan Eda Topçu Eryalçın, “Kurbağalıdere”nin de mercanların ölmesinde etkisi olabileceğini belirtti. Eryalçın; “Kurbağalıdere’nin şöyle bir etkisi olmuş olabilir; o ortamda ciddi şekilde bakteri ve mantar var. Onun geldiği yer kirliliğin daha yoğun olduğu bir yer. Çünkü biz mercanların üzerinden bakteri ve mantar izole ettik. Zaten mevcut can çekişen bir ortam vardı, ‘Kurbağalıdere’ tuz biber oldu” dedi.

 

Toplu mercan ölümlerinin önüne geçmek için önerilerde bulunan Eryalçın, hala korunaklı kalmış yerlerde birkaç koloni olduğunu ve eğer şu an bütün kirlilik girdileri azaltılır ve bölgede bir koruma alanı oluşturulursa koloninin kurtarılabileceğini söyledi.

 

Aydınlık Gazetesi - 16.11.2015, Pazartesi (Özge Öztürk)