16.09.2018 / Bakanlık Hava Kalitesi İçin Harekete Geçti


“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”nca Türkiye’deki tüm illerin hava kalitesinin ölçüldüğü “Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı”ndaki 300 hava kalitesi izleme istasyonu, yıl sonuna kadar 330’a çıkarılacak.
Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı
Türkiye genelinde 2004’te 35 istasyon ile başlatılan “Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı” çalışmaları, 2018 itibarıyla 300’e ulaştı.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin 100 günlük icraat programında yer alan hava kalitesi izleme istasyonları sayısının 330’a çıkarılması kararı üzerine harekete geçen Bakanlık, “Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı”na bu yıl sonuna kadar 11 ilde 30 istasyon daha ekleme yapacak.

“Konya Merkezli Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi”ne bağlı Antalya’da 6, Konya’da 5, Kayseri’de 3, Afyonkarahisar’da 2, Burdur, Isparta, Karaman, Nevşehir ve Niğde’de birer adet olmak üzere 21 istasyonun tamamlanması, “Ege Temiz Hava Merkezi”ne bağlı İzmir’de bir ve “İstanbul Büyükşehir Belediyesi”ne ait 7, “Konya Büyükşehir Şehir Belediyesi”ne ait bir istasyonun da ağa bağlanmasıyla istasyon sayısı 330’a ulaşacak.

Hava kalitesi ile ilgili bilgiler ve izleme sonuçları, http://www.havaizleme.gov.tr internet adresinde yayınlanırken, kamuoyunun konuyu daha iyi anlayabilmesi için hava kalitesi indeksi, “iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü, tehlikeli” şeklinde ifade ediliyor.

Hava Kalitesini Cepten Yaklaşık 4 Bin Kişi Takip Ediyor

Ayrıca hava kalitesi uygulaması, mobil platformlarda da yerini aldı. Vatandaşların soluduğu havanın kalitesine daha kolay erişebilmesi amacıyla geliştirilen mobil uygulama, “Google Play” ve “IOS Market”ten cep telefonlarına  indirilebiliyor.

Buna göre, 5 Temmuz’da mobil marketlerde yerini alan uygulamayı 3 bin 973 kişi cep telefonuna yükleyerek, bulunduğu bölgedeki soluduğu havanın kalitesini takibe aldı.

Türkiye genelinde hava kalitesi verilerinin görüntülenmesinin yanı sıra konuma en yakın olan izleme istasyonunun ölçüm değerlerinin öğrenilmesi, güncel hava kalitesine göre aktivite önerileri de aynı uygulama içinde yer alıyor.

Vatandaşların izleme istasyonuyla ilgili hem fotoğraf hem de konum bazlı geri bildirim yapabilmesine de olanak sağlayan uygulamada, Bakanlık merkezinde yer alan “Sürekli İzleme Merkezi”ne anında iletilen geri bildirimler de  uzmanlar tarafından değerlendirilip sorular cevaplandırılıyor.

Şikayetler ise çözüm için Bakanlığın ilgili birimlerine iletiliyor. Uygulama kapsamında, 62 vatandaşın hava kalitesi ile ilgili geri bildirimi yanıtlandı.

Gazete Vatan - 16.09.2018, Pazar