16.09.2017 / Denizi Kirleten Gemilere 6.2 Milyon Lira Ceza


Denizlerdeki kirliliğin önlenmesi amacıyla gemilerden kaynaklı yasa dışı boşaltımlara yönelik denetimler kapsamında 335 gemiye 6.2 milyon lira ceza uygulandı.
Denizi Kirleten Gemilere Ceza
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”, denizlerdeki kirliliğin önlenmesi amacıyla yürüttüğü denetimlerde, yasa dışı boşaltma yaptığı belirlenen 335 gemiye toplam 6.2 milyon lira ceza kesti. Bakanlık denizlerdeki kirliliğin önlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

“Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında, 277 limanda gemilere atık kabul tesisleri aracılığıyla atık alım hizmeti veriliyor. Bu kapsamda bakanlık tarafından 2011 yılında ülke genelindeki tüm tesislerde uygulanmaya konulan “Gemi Atık Takip Sistemi”yle (GATS), gemi atıklarının çevirim içi (online) olarak bildirilmesi ve atık kabul tesislerince alınan atıkların bertaraf tesisine kadar online takip edilmesi sağlanıyor. Bu sistem sayesinde 150 groston ve üzeri tankerler ile 400 groston ve üstü liman dışı sefer yapan tüm gemilerin gemi atıkları, pratik ve tamamen elektronik ortamda takip edilmiş oluyor. Bu kapsamda Türk limanlarına gelen tüm gemiler yanaşmadan 24 saat önce “GATS”a atık bildirimlerini yapıyor.

Ayrıca 2011’de başlatılan web tabanlı çevirim içi bir sistem olan “Mavi Kart” atık takip sistemiyle de “GATS” kapsamı dışında kalan yatlar, günübirlik gezi tekneleri ve tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takip ve denetimleri yapılıyor. Kıyılarımızdaki 58 adet marinanın tamamında uygulanan “Mavi Kart Sistemi” kapsamında 29 bin teknenin atığı takibe alındı.

Aydınlık Gazetesi - 16.09.2017, Cumartesi