16.04.2017 / Yeşil Talanına Yargı ‘Dur’ Dedi


Gaziantep’in şehir merkezindeki en büyük yeşil alanı olan “100. Yıl Atatürk Parkı”nın “Büyükşehir Belediyesi”nce imara açılması “2. İdare Mahkemesi” kararı ile durduruldu. Buradan elde edilecek rantın 750 milyon lira olduğu ifade edildi.
Tuncel, Nesrin
“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi”nin “100. Yıl Atatürk Parkı” içerisindeki yaklaşık 200 bin metrekarelik yeşil alanların, ticari alan yapılaşmasına açılmasına yönelik kararı, mahkemeden döndü.

Gaziantep’in temiz hava koridoru olan “100. Yıl Atatürk Parkı”, “Büyükşehir Belediyesi”nin yaptığı imar değişikliğiyle ranta açılmıştı. Parkta inşaatların başlamasıyla birlikte avukat Nesrin Tuncel tarafından “2. İdare Mahkemesi”ne dava açıldı. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararıyla talana son verdi. Nesrin Tuncel, talana karşı yürüttüğü mücadeleyi “Aydınlık”a anlattı:

“Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına aykırı, hiçbir kamu yararı bulunmayan plan değişikliğiyle elde edilmek istenen rant 750 milyon liradır. Bu yüksek rant uğruna plan değişikliğine gidilerek satışın öngörülmesinde kamu yararı hiçe sayılmıştır. Avukat Nesrin Tuncel ‘Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmış, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Parkın, kişilere ve ‘Büyükşehir Belediyesi’ne yüksek rant sağlamak amacıyla çok yüksek yoğunluklu özel konut ve ticari yapılaşmaya açılmasında, bilirkişi heyetince mahkemeye sunulan raporda şehircilik ilke ve planlama esaslarına aykırılık bulunduğu, kamu yararı bulunmadığı, hukuka aykırı olduğu tespit edilmiştir.”

Toplanma Alanı ve Hava Koridoru

Nesrin Tuncel parkın Gaziantep için önemini ise şöyle anlattı:

“Gaziantep Çevre Düzenleme İl Planı’nda park herhangi bir savaş, toplumsal ve doğal afet anında halkın toplanma alanı, sahra hastanesi alanı olarak belirlenmiştir. Ayrıca Avrupa’nın hava kirliliği en yüksek 10 şehri arasında ikinci sırada bulunan Gaziantep’in ‘Soft Dağı’ndan gelen hava koridorunun geçtiği alanın yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılmasında bir mantık da bulunmamaktadır.”

“Çaldağı”nda da Karar Olumlu

“Ankara 11. İdare Mahkemesi”, Başkent’in batı noktası “Çaldağı”na ilişkin “Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi” kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi. Kararı değerlendiren “Mimarlar Odası Ankara Şubesi” Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yargının ‘Çaldağı’nda ranta izin vermemesi sevindiricidir” dedi.

“Ankara 11. İdare Mahkemesi”, “Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi”nin “Çaldağı”ndaki “14.09.2015 tarihli 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı” ve “1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” değişikliğini hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptal etti. “Mimarlar Odası Ankara Şubesi”, plan değişikliğinin üst ölçekli plana ve yasa maddesinde yer verilen amaca uygun bir karar olmadığı ve bu haliyle hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya başvurmuştu.

Aydınlık Gazetesi - 16.04.2017, Pazar (Ekrem Demir)