15.10.2016 / Hava Kirliliğine Kırmızı Alarm


Türkiye’de 41 ilde hava kirliliği limitlerin üzerinde seyrediyor. Edirne’nin Keşan ilçesi yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da en kirli merkezlerinden biri. Keşan’da hava kirliliği kaynaklı kanser oranı yüzde 80’e çıktı. “İTÜ”, Keşan üzerine çalışacak...

Hava Kirliliğine Kırmızı Alarm 

Türkiye’de son yıllarda hava kirliliğinin artış göstermesi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar hava kirliliğinin yaygınlaşarak bir halk sağlığı sorunu haline geldiğine dikkat çekiyor. Hava kirliliğinin yaygınlaşmasında en önemli neden denetimden yoksun sanayi tesisleri ve termik santraller.

 

Havada katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan partiküler maddeler, yaygın hava kirleticiler olarak biliniyor. Partiküler maddelere hem kısa, hem de uzun dönemde maruz kalmak; solunum, kalp damar hastalıkları, astım atakları, solunumla ilgili rahatsızlıklar ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açıyor. “Dünya Sağlık Örgütü” (DSÖ), partiküller için yıllık sınır değerini 20 mikrogram/metreküp, 24 saatlik sınır değerini ise 50 mikrogram/metreküp olarak belirlemiş durumda. “Temiz Hava Hakkı Platformu”nun hazırladığı Türkiye’de hava kirliliği raporuna göre “DSÖ”, sınır değerler dikkate alındığında Türkiye’de 81 ilin 41’inde bu limitin aşıldığını saptadı. 81 il içinde “DSÖ” limitlerine uygun tek il Çankırı oldu. Kömürlü termik santraller nedeniyle Türkiye’de her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve 637 bin 643 iş günü kaybının yaşandığı belirlendi.

 

“İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği” Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye’de hava kirliliğinin artmasının nedenlerini ve çözüm önerilerini “Aydınlık”a anlattı: “Çok fazla ve standartlara uygun olmayan kömür kullanımı, köyden kente göçle birlikte çarpık kentleşme ve araba sayısının artması kirliliğin artmasına neden oluyor. Bazı ailelerde neredeyse üç araba var. Egzoz gazları havaya tahmin edildiğinden fazla zarar veriyor.”

 

Dünyanın En Kirli İlçesi Keşan

 

Türkiye’de hava kirliliğinin en yüksek olduğu merkez Edirne’nin Keşan ilçesi. “Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu” Keşan’da sınırın 7 katı fazla miktarda kükürtdioksit ölçtü. Kükürtdioksit uyarı eşiği 500 mikrogram/metreküp olduğu halde Keşan’da 3 bin 396.5 mikrogram/metreküp ölçüm yapıldı. “İTÜ” de Keşan için harekete geçti.

 

Prof. Dr. Orhan Kural, “Keşan dünyanın en kirli ilçelerinden biri. Burası için kırmızı alarm verilmeli. Keşan’da hava kirliliğinden kaynaklı kanser oranı yüzde 80. Neredeyse her ailede kanser hastası var. Bölgede doğalgaz kullanım oranı düşük. Kirliliğin önlenebilmesi için doğalgaz kullanımının yaygın hale getirilmesi ve standartlara uygun olmayan kömürlerin kullanılmaması gerekiyor” dedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 15.10.2016, Cumartesi (Müjde Oktay)